SEO

SEO Nasıl Yapılır?

Arama motoru optimizasyonu (SEO), potansiyel müşteriler anlamına gelen organik trafiği web sitenize yönlendiren değerli bir pazarlama aracıdır. SEO, özellikle küçük işletme sahipleri ve e-ticaret siteleri işletenler için bir zorunluluktur. 
 
SEO uzmanlarını işe almaya ayıracak çok büyük bir pazarlama bütçeniz yoksa, strese girmeyin. Uygulayabileceğiniz pek çok basit SEO hilesi ve size yardımcı olacak kullanımı kolay araçlar var. 
 
SEO’nun temellerini öğrendikten sonra özel bir SEO uzmanı getirerek. Optimizasyonunuzu bir sonraki seviyeye taşımak isteyip istemediğinize daha sonra karar verebilirsiniz.

1. Organik Arama Temelinizi Belirleyin

SEO tamamen web sitenizin arama motoru sıralamasını iyileştirmekle ilgilidir. İlk adım, temelinizi bulmaktır.
 
Semrush, alanınızın mobil ve masaüstü cihazlarda ne kadar görünür olduğunu görmenizi sağlar ve hem organik hem de ücretli trafiğe (ör. Google’daki tıklama başına ödemeli reklamlardan). İlişkin genel bir bakış elde edebilirsiniz. Kapsamlı raporlar, geri bağlantılar gibi metrikleri bile kapsar.

Semrush, alanınızın mobil ve masaüstü cihazlarda ne kadar görünür olduğunu görmenizi sağlar ve hem organik hem de ücretli trafiğe (ör. Google'daki tıklama başına ödemeli reklamlardan). İlişkin genel bir bakış elde edebilirsiniz. Kapsamlı raporlar, geri bağlantılar gibi metrikleri bile kapsar.

Bir SEO denetimi, yalnızca web sitenizi içermemelidir. Ayrıca, sektörünüzün arama hacmindeki payları hakkında daha iyi bir fikir edinebilmeniz için rakiplerinizin web sitelerini de kapsamalıdır.

Etki alanına genel bakış aracımız, ana organik rakiplerinizi, çevrimiçi ortamda ilgi çekmek için alanınızda rekabet eden web sitelerini vurgular. Bu, büyümek için potansiyel alanları belirlemenizi sağlar ve bir ilham kaynağı olarak hizmet edebilir.

Arama Analitiği Kurulumu

Pazarlamacıların arama konumları için bir temel belirlemek üzere kullanabilecekleri diğer araçlar arasında. Google ve Bing tarafından sunulanlar yer alır. Aşağıda, bu analiz araçlarından birini kullanarak alanınızı izlemek için adım adım açıklamalı bir kılavuz sunuyorum.
 
Bir Google Analytics hesabını nasıl kuracağınız aşağıda açıklıyorum.
 
  • Bir Analytics hesabı oluşturun.
  • “Mülkünüzü” (web sitenizi) ayarlayın.
  • Mülkünüzde “raporlama görünümünü” ayarlayın. Bu, verileri örneğin IP adresine veya tanımlanmış satış bölgelerine göre filtrelemenize olanak tanır.
  • Analytics daha sonra web sitenize Google’ın veri toplamasına izin veren bir izleme kodu eklemenizi isteyecektir.
  • Ardından verileri görüntülemeye başlayabilirsiniz. Google’ın bu kılavuzu , daha alakalı bulduğunuz veri noktalarına odaklanmak için farklı görünümleri nasıl filtreleyeceğinizi açıklar.
Bing Web Yöneticisi Araçları’nı (Bing’in Analytics sürümü) şu şekilde ayarlayabilirsiniz.
 
  • Bing Web Yöneticisi Araçları hesabı için kaydolun. Bir Facebook, Google veya Microsoft hesabı kullanabilirsiniz.
  • Web sitenizi hesabınıza ekleyin.
  • Web sitesinin sahibi olduğunuzu doğrulamanız gerekir. Bing, bunu yapmanın üç yolunu sunar. XML dosyası kimlik doğrulaması, meta etiket kimlik doğrulaması veya DNA’ya bir CNAME kaydı ekleme.
  • Daha sonra site haritalarınızı yükleyebilir ve verileri izlemeye başlayabilirsiniz.

2. Anahtar Kelimeleri ve İlgili Arama Sorgularını Araştırın

Anahtar kelimeler, güçlü bir SEO kampanyasının merkezinde yer alır. Bunlar, arama yapanların. Bing veya Google gibi bir arama motoruna ekledikleri. Ve onları sitenize getiren kelimeler veya kelime öbekleridir.
 
Web sitenizin içeriğiyle uyumlu ve hedef kitlenizin arama amacıyla eşleşen hedef anahtar kelimeleri belirlemek çok önemlidir. Hangi anahtar kelimelerin en iyi performansı gösterdiğini öğrenmek için bir anahtar kelime araştırma aracı kullanabilirsiniz .
 
Yeni organik rakipleri kolayca keşfedin, SERP’lerde üst sıralar için kiminle rekabet ettiğinizi görün. Alan adlarının konum değişikliklerini gözlemleyin ve daha fazlasını yapın!
Gelecekteki blog oluşturma çabalarında hangilerini hedefleyeceğinize. Karar vermenize yardımcı olması için ilgili anahtar kelimeleri görebilirsiniz

Web sitenizin içeriğiyle uyumlu ve hedef kitlenizin arama amacıyla eşleşen hedef anahtar kelimeleri belirlemek çok önemlidir. Hangi anahtar kelimelerin en iyi performansı gösterdiğini öğrenmek için bir anahtar kelime araştırma aracı kullanabilirsiniz .

Anahtar Kelime Boşluklarını Belirleyin

Anahtar kelime boşluğu, iki veya daha fazla rakibinizin sıralandığı ancak sitenizin sıralamada bulunmadığı bir arama sorgusudur. Ahrefs ve Semrush gibi premium araçlar, markanız için fırsatları temsil eden bu eksik anahtar kelimeleri belirleyebilir.

Tüm analiz 30 dakikadan fazla sürmez. Sonunda yeni içerik fikirleri, oluşturulacak yeni sayfalar ve ele alınacak popüler bilgi sorguları elde edeceksiniz.

3. Özgün İçerik Yayınlayın

Değerli anahtar kelimeler belirledikten sonra, içerik pazarlama stratejinizin önemli. Bir bölümünü oluşturacak yüksek kaliteli içerik oluşturmaya başlayabilirsiniz.
 
Kendi SEO içeriğinizi nasıl yapacağınızı mı merak ediyorsunuz? Bu temel kuralları izleyin.
  • Metne doğal olarak bir birincil uzun kuyruklu anahtar kelime ekleyin. “Anahtar kelime doldurma” alıştırması yapmayın. Arama motoru algoritmaları, anahtar kelimelerin aşırı kullanımına olumlu tepki vermez.
  • Başlığa birincil anahtar kelimeyi H1 başlığı olarak ekleyin.
  • Birincil anahtar kelimeyi mantıksal olarak tamamlayan ikincil anahtar kelimeler seçin. Bu nedenle, bir dişçilik web sitesi için kök kanalları hakkında bir web sayfası oluşturuyorsanız. Birincil anahtar kelime “kök kanalı” olabilir ve mantıklı bir ikincil anahtar kelime “kaviteler” olabilir. Gelecekteki içerik için, bu ikincil anahtar kelimeler için içerik sayfaları oluşturmayı. Ve ardından bu sayfalara dahili bağlantılar sağlamayı da düşünebilirsiniz.
  • Resim, infografik veya video gibi en az bir “zengin” içerik parçası ekleyin. Arama motorları bunun içeriğe değer kattığını bilir ve buna göre sayfayı daha üst sıralara taşır.
  • Birincil anahtar kelimeyi sayfanın başlık etiketine ve meta açıklamasına ekleyin.
  • İçeriğinizi optimize etmek için mevcut tüm eklentileri kullanmayı düşünün. Örneğin, WordPress, sayfa içi SEO çabalarınızı geliştirmenize yardımcı olabilecek birçok eklenti sunar .
  • İçeriği yeniliyorsanız, yeni içeriğinizin mevcut açılış sayfasına yüklendiğinden emin olun veya yeni sayfanızı oluşturmadan önce eski içeriği kaldırın. Bu, Google arama sıralamanıza zarar verebilecek yinelenen içerikten kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

4. Dahili Bağlantılar Oluşturun

Dahili bağlantı, önemli sayfaların organik görünürlüğünün anahtarıdır. Google, bağlantıları kullanarak web sitelerini tarar. Algoritması, kaç dahili bağlantının onu gösterdiğine bağlı olarak her sayfaya eşitlik atar.
 
Google, dahili bağlantılar veya bunların nerede bulunması gerektiği konusunda rehberlik sağlamaz. Ancak yıllar içinde Google personeli önceliğin ipuçlarını verdi:
 
  1. Ana Yönlendirici.
  2. Blog Gönderilerinin Gövdesi Gibi İçerik İçi.
  3. Altbilgi.
  4. Ekranın Üst Kısmı (Sayfanın Üstü).
  5. Kenar Çubuğu.
Dahili bir bağlantı stratejisi, çeşitlilik için tüm bu konumları içermelidir. “İlgili”, “En İyi” ve “Popüler” içerik widget’larını kullanın ve önemli sayfalarınızın doğrudan ana gezinmeden veya yalnızca bir veya iki tıklama ötede bağlandığından emin olun.

5.Geri Bağlantılarınızı Analiz Edin

Arama motorları, son kullanıcı için değerli olan içeriğe öncelik verir. Google, EAT ilkesi olan değeri değerlendirmek için gevşek kriterler bile oluşturmuştur: uzmanlık, yetki ve güvenilirlik. Geri bağlantılar (diğer web sitelerinden kendi sitenize bağlantılar) EAT’nizi oluşturmanıza yardımcı olur.
 
Yüksek otoriteye sahip, yüksek trafiğe sahip alanlardan gelen bağlantılar. Dijital pazarlama stratejinizin bir parçası olarak en değerli ve takip etmeye değer olanlardır. 
 
Backlink Analytics, bağlantı metinleri ve IP dağıtımı dahil olmak üzere yönlendiren alan adları hakkında ayrıntılar sağlar. Nişinizdeki hangi web sitelerinin geçmişte en çok geri bağlantı kazandığını belirlemek için bir geri bağlantı boşluğu aracı da kullanabilirsiniz. Bu, hangi geri bağlantıların eksik olabileceğini keşfetmenin harika bir yoludur.
 
Daha sonra bu boşlukları giderebilirsiniz. Paylaşılabilir infografikler oluşturmaktan diğer. Platformlarda konuk gönderileri yazmaya kadar pek çok etkili bağlantı oluşturma yöntemi vardır.

6. Teknik Sorunları Keşfedin

İçerik bir yana, SEO stratejinizin de teknik sorunların da hesaba katılması gerekir. Bu teknik SEO kontrol listesi, başlamak için harika bir yerdir.
 
Örneğin, arama motorlarında bilinen bir sıralama faktörü olan HTTPS’yi kullandığınızdan emin olmalısınız.
 
Bu, potansiyel olarak hassas müşteri verileri de dahil olmak üzere sitenizden geçen verileri güvende tutan şifreleme sunar.
 
Yukarıda belirtilen kılavuz ayrıca sayfa hızının nasıl iyileştirileceği. Tarama hatalarının nasıl düzeltileceği ve daha fazlası hakkında tavsiyelerde bulunur.

7. Tıklamaları İyileştirin

Anahtar kelime araştırması sıralama fırsatlarını belirlerken, tıklama optimizasyonu mevcut konumlardan daha fazla trafik üreti.
 
En sevdiğim tıklama stratejisi, zengin ve yapılandırılmış snippet’lerdir. Her ikisi de arama motoru sonuç sayfalarında öne çıkıyor. Schema.org işaretlemesi veya benzeri kullanılarak minimum kodlama gerektirirler. Üçüncü taraf eklentiler işi kolaylaştırır.
Anahtar kelime araştırması sıralama fırsatlarını belirlerken, tıklama optimizasyonu mevcut konumlardan daha fazla trafik üreti.

8. Başlık Etiketlerini Optimize Edin

Başlık etiketleri, organik sıralama gücünü yavaş yavaş kaybediyor, ancak önemini koruyor. Başlığa anahtar kelimeler eklenmesi.
Google’a sayfanın amacı hakkında bilgi verir. Ayrıca, iyi hazırlanmış bir başlık, standart bir arama sonucu snippet’inin en görünür kısmı olacaktır. Böylece tıklamaları da etkileyebilir.
Başlık etiketleri, organik sıralama gücünü yavaş yavaş kaybediyor, ancak önemini koruyor. Başlığa anahtar kelimeler eklenmesi.

9. Eski İçeriği Güncelleyin

Çoğu içerik yavaş yavaş organik trafiği kaybeder. Daha eski içerik, esas olarak arama snippet’indeki.
 
Tarih nedeniyle organik sonuçlardan daha az tıklama üretir. Ayrıca, Google daha yeni içeriği ortaya çıkarmaya çalışır.
 
Yine de, içeriği taze veriler, yeni referanslar. Çağdaş açıklamalar ve daha fazlasıyla güncelleyerek bu kaybın çoğunu telafi edebilirsiniz

Sonuç

Bu yazım da SEO nasıl yapılır detaylı olarak anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bulursunuz. Bir sonraki SEO konusun da görüşmek dileğiyle! Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu