Google

Google Data Studio Nedir? (Kapsamlı Anlatım Rehberi)

  1. Google Data Studio, markalı veri görselleştirme raporları ve gösterge tabloları oluşturmanıza olanak tanır. 
  2. Analytics, pazarlamacılar için her zaman bir zorluk olmuştur. 
  3. Veriler kafa karıştırıcı, ezici ve sıradan insanın anlaması ve deşifre etmesi zor olabilir. 

Ancak Google Data Studio’yu kullanırsanız, müşterinizin analiz verilerini veri görselleştirme yoluyla bilgilendirici, anlaşılması kolay raporlara dönüştürmek için ihtiyacınız olan her şeyi sağlar.

Google Veri Stüdyosu Nedir?

Data Studio, raporların oluşturulmasını ve anlaşılmasını kolaylaştıran bir veri görselleştirme platformudur. Çeşitli yerlerden veri kümelerini tek bir konuma getirmenize olanak tanır, böylece bu bilgileri anlaşılması kolay bir rapora dönüştürebilirsiniz. 

Aşağıdakilerin tümünü Data Studio’da yapabilirsiniz:

  • Grafikler, tablolar veya çubuk grafikler kullanın.
  • Ne tür sayı ve verileri paylaşmak istediğinize karar verin.
  • Veri noktalarını veya raporda nelerin görüntülendiğini açıklamak için metin ekleyin.
  • Yazı tiplerini ve renkleri değiştirin.
  • Raporu müşterinizin logosuyla markalayın. 
  • Müşterinize bir şeyi açıklamak için bir video ekleyin.

Raporların okunması kolay, paylaşılması kolay ve hatta müşterilerinizin her biri için özelleştirilebilir. 

Google Veri Stüdyosu Nedir?

Data Studio’nun bir başka güzel yanı da Google verilerinden daha fazlasını alabilmenizdir. Facebook Reklamları veya Öngörüler, LinkedIn Reklamları gibi üçüncü taraf verilerini veya diğer kaynaklardan gelen verileri de içe aktarabilirsiniz.

Raporlar da dinamiktir, bu nedenle orijinal veri kaynağında bir güncelleme olduğunda, güncellenen/yeni bilgiler bu kaynağa atıfta bulunan tüm raporlarda otomatik olarak görünür. 

Ek olarak, raporlar paylaşılabilir niteliktedir, böylece kişilere raporları görüntüleme ve/veya değişiklik yapmalarına izin verebilir veya sadece raporu görüntüleyebilirsiniz.

Google Veri Stüdyosu Nedir? 2

Google Data Studio, Google Dokümanlar ve Google E-Tablolar ile aynı işlevi kullanır. Bu nedenle tek yapmanız gereken müşterilerinizin veya ekibinizin diğer üyelerinin raporları görüntülemesine veya düzenlemesine izin vermek için “Paylaş” düğmesine basmaktır. 

Google Data Studio’nun temellerini, çeşitli “parçaları” ve birlikte nasıl çalıştıklarını gözden geçirelim.

Google Data Studio’ya Nasıl Erişilir?

Google Data Studio’ya erişmek için  https://www.google.com/analytics/data-studio adresini ziyaret edin  ve Google Analytics giriş bilgilerinizi kullanarak giriş yapın. 

Data Studio’yu ilk kez kullanıyorsanız, ülkeniz, şirket adınız, e-posta almak isteyip istemediğiniz vb. gibi bazı ilk sorular sorulacaktır.

Daha sonra bir “bağlayıcı” seçmeniz istenecek. Çoğu kişi için Google Analytics, raporlarınızda göstermek isteyeceğiniz metriklerden biri olacaktır.

Ardından, Google Analytics’i veya eklediğiniz herhangi bir “bağlayıcıyı” yetkilendirmeniz istenecektir. Sadece giriş yapacak, yetkilendirecek ve bağlanacaksınız.

Daha sonra size boş bir rapor gösterilecektir.

Bununla birlikte, raporların görünümü ve hissiyatı ve başladığınızda özel raporlarınıza çekebileceğiniz bilgi türleri hakkında size bir fikir veren bazı örnek raporlar/şablonlar da göreceksiniz. 

Google Data Studio'ya Nasıl Erişilir?

Data Studio Raporlarınız İçin Hedefleriniz Nelerdir?

İlk projenizi oluşturmadan önce, oluşturduğunuz raporlara hangi kampanyaları ve kanalları dahil etmek istediğinize karar vermeniz gerekir. 

Data Studio bir Google ürünü olduğundan, en iyi kullanımı Google Ads, Search Console, Google Analytics, YouTube vb. gibi Google verilerini toplamak ve raporlamak içindir. Ancak Topluluk Bağlayıcıları aracılığıyla Facebook reklamları gibi diğer kanallardan gelen verileri dahil edebilirsiniz. LinkedIn reklamları, Bing ve diğer kaynaklar. 

Hedeflerinizi Düşünün. Hangi Ölçümler Önemlidir? 

  • Tıklama oranları (TO)?
  • Sayfa görüntüleme sayısı?
  • Yeni ziyaretçiler?
  • Maliyetler?

Raporlarınızı oluşturmaya  başlamadan önce önceden planlama yapmak önemlidir .

Doğru ölçümleri, istatistikleri ve verileri raporlara dahil edebilmeniz için müşterilerinizle önceden konuşmanız ve onların başarı tanımlarını anlamanız önemlidir. 

Sonuç

Bu yazım da Google Data Studio detaylı olarak açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı bulursunuz. Bir sonraki SEO aracın da görüşmek dileğiyle! Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu