SEO

YouTube SEO Nedir?

Belirli bir sorgu için YouTube organik arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak için videolarınızı, oynatma listelerinizi ve kanalınızı optimize etme sürecidir.

YouTube’daki Videoları Optimize Etmeye Değer mi?

YouTube’da videoları sıralamaya çalışmak boşa harcanmış bir çaba gibi görünebilir. Yalnızca en tanınmış etkileyiciler ve içerik oluşturucuların platformda şansı var gibi görünüyor.

Ancak durum böyle değil. Bir işletme olarak, içeriğiniz için doğru hedef kitleyi bulduğunuz sürece videolarınızda görüntülemelerin, yorumların ve beğenilerin keyfini çıkarabilirsiniz. Aslında, doğru kitleyi bulmak ve hedeflemek, “güzel” bir video oluşturmaktan bile daha önemlidir. Potansiyel müşterilerinizin YouTube videolarınızla ilgili sorunlarını aktif olarak çözüyorsanız, YouTube optimizasyon çalışmasının %90’ını yapmış olursunuz.

İçeriğinizi YouTube araması için etkili bir şekilde optimize edebilmeniz için aşağıdaki en önemli YouTube SEO ipuçları;

  1. Bir hedef anahtar sözcük kullanarak video dosyanızı yeniden adlandırın.
  2. Anahtar kelimenizi video başlığına doğal bir şekilde ekleyin.
  3. Video açıklamanızı optimize edin.
  4. Videonuzu konunuzla alakalı popüler anahtar kelimelerle etiketleyin.
  5. Videonuzu kategorilere ayırın.
  6. Videonuzun sonuç bağlantısı için özel bir küçük resim yükleyin.
  7. YouTube kanalınızın görüntülenmesini artırmak için Kartlar ve Bitiş Ekranları ekleyin.
  8. Erişimi artırmak için hashtag’ler ekleyin.
  9. Videonuzun genel konusu hakkında bir oynatma listesi oluşturun.
  10. İsteğe bağlı: Kendi videonuza sabitlenmiş bir yorum bırakın.

1. Bir Hedef Anahtar Sözcük Kullanarak Video Dosyanızı Yeniden Adlandırın

Tıpkı yazılı içeriği optimize ederken yaptığınız gibi, önce videonuzun odaklanmasını istediğiniz anahtar kelimeleri belirlemek için bir SEO aracı kullanacaksınız ( bu ipuçlarının altında popüler YouTube SEO araçlarına göz atabilir veya bu cümlenin başlarındaki bağlantıya tıklamanız yeterli olacaktır). ).

2. Anahtar Kelimenizi Video Başlığına Doğal Bir Şekilde Ekleyin

Video arattığımızda ilk dikkatimizi çeken şeylerden biri başlık oluyor. İzleyicinin videonuzu izlemek için tıklayıp tıklamayacağını belirleyen şey genellikle budur, bu nedenle başlık yalnızca ilgi çekici değil, aynı zamanda net ve özlü olmalıdır.

Anahtar Kelimenizi Video Başlığına Doğal Bir Şekilde Ekleyin

3. Video Açıklamanızı Optimize Edin.

Her şeyden önce: Google’a göre YouTube video açıklamaları için resmi karakter sınırı 1.000 karakterdir. Ve tüm bu alanı kullanmakta bir sorun olmasa da, izleyicinizin buraya büyük olasılıkla bir makaleyi okumak için değil, bir video izlemek için geldiğini unutmayın.

Daha uzun bir açıklama yazmayı seçerseniz, YouTube’un metnin yalnızca ilk iki veya üç satırını görüntülediğini, yani yaklaşık 100 karaktere tekabül ettiğini unutmayın. Bu noktadan sonra, izleyicilerin tam açıklamayı görmek için “daha fazlasını göster”i tıklaması gerekir. 

Video Açıklamanızı Optimize Edin.

4. Videonuzu, Konunuzla İlgili Popüler Anahtar Kelimelerle Etiketleyin

Youtube, izleyicilerin videonuzun ne hakkında olduğunu bilmelerini sağlamak için etiketler kullanmanızı önerir. Ancak yalnızca izleyicilerinizi bilgilendirmiyorsunuz, aynı zamanda YouTube’un kendisini de bilgilendiriyorsunuz. 

Bu şekilde YouTube, videonuzu içeriğinizin erişimini genişletebilecek benzer videolarla nasıl ilişkilendireceğini bulur. Ancak etiketlerinizi akıllıca seçin. Alakasız bir etiket kullanmayın çünkü bunun size daha fazla görüntüleme sağlayacağını düşünüyorsunuz aslında Google bunun için sizi cezalandırılabilir. Ve açıklamanıza benzer şekilde, yaygın ve daha uzun kuyruklu olanların iyi bir karışımı da dahil olmak üzere en önemli anahtar kelimelerle öncülük edin (“nasıl yaparım?” gibi bir soruyu yanıtlayanlarda olduğu gibi).

5. Videolarınızı Kategorilere Ayırın

Bir video yükledikten sonra, onu “Gelişmiş ayarlar” altında kategorilere ayırabilirsiniz. Bir kategori seçmek, videonuzu YouTube’da benzer içerikle gruplandırmanın başka bir yoludur, böylece farklı oynatma listelerinde yer alır ve kitlenizle özdeşleşen daha fazla izleyiciye ulaşır.

Göründüğü kadar basit olmayabilir. Aslında, her videonun hangi kategoriye ait olduğunu belirlemek için kapsamlı bir süreçten geçmek önemlidir. Şuna benzer soruları yanıtlayın:

  • Kategorideki en iyi içerik oluşturucular kimlerdir? Neyle tanınırlar ve neyi iyi yaparlar?
  • Belirli bir kategorideki benzer kanalların izleyicileri arasında herhangi bir kalıp var mı?
  • Benzer bir kategorideki videoların üretim değeri, uzunluk veya format gibi ortak nitelikleri var mı?

Videolarınızı Kategorilere Ayırın

6. Videonuzun Sonuç Bağlantısı İçin Özel Bir Küçük Resim Yükleyin.

Video küçük resminiz, video sonuçları listesinde gezinirken görüntüleyenlerin gördüğü ana resimdir. Bu küçük resim, video başlığının yanı sıra izleyiciye videonun içeriği hakkında bir sinyal gönderir, böylece videonuzun aldığı tıklama ve görüntüleme sayısını etkileyebilir.

YouTube tarafından otomatik olarak oluşturulan küçük resim seçeneklerinden birini her zaman seçebilirsiniz, ancak özel bir küçük resim yüklemenizi önemle tavsiye ederiz. YouTube, 2MB veya daha küçük .jpg, .gif, .bmp veya .png dosyaları olarak kaydedilmiş 16:9 oranını temsil eden 1280×720 piksel boyutundaki resimlerin kullanılmasını önerir. Bu parametreleri izlerseniz, küçük resminizin birden çok görüntüleme platformunda eşit derecede yüksek kalitede görünmesini sağlamaya yardımcı olabilir.

8. YouTube Kanalınızın Görüntülenmesini Artırmak İçin Kartlar ve Bitiş Ekranları Ekleyin

Kartlar

Bir video izlerken, köşede ortasında “i” olan küçük beyaz, dairesel bir simge veya abone olmanızı isteyen yarı saydam bir metin çubuğu gördünüz mü? Bunlar, YouTube’un “markanızı ve kanalınızdaki diğer videoları tanıtmak için ayarlayabileceğiniz masaüstü ve mobil cihazlarda görünen önceden biçimlendirilmiş bildirimler” olarak tanımladığı Kartlardır.

YouTube Kanalınızın Görüntülenmesini Artırmak İçin Kartlar ve Bitiş Ekranları Ekleyin

Bitiş Ekranları

Bitiş ekranları, kartlarla benzer bilgileri görüntüler, ancak tahmin edebileceğiniz gibi, bir video bitene kadar görüntülenmezler ve doğası gereği görsel olarak biraz daha ayrıntılıdırlar. İyi bir örnek, aşağıdaki videoda daha fazlasını görüntülemek için bir kitap resmi ve görsel bir bağlantı içeren yer paylaşımıdır:

Bitiş Ekranları

9. Erişimi Artırmak İçin Hashtag’ler Ekleyin

Hastahg’ler, tıpkı LinkedIn veya Instagram’da yaptığınız gibi, içeriğinize ilgili terimler eklemenize olanak tanıyan, YouTube kullanıcı ara yüzüne yeni eklenen bir özelliktir. Hashtag’ler, kolay tıklama ve keşfedilebilirdik için video başlığınızın hemen üzerinde görünür. 

Erişimi Artırmak İçin Hashtag'ler Ekleyin

10. Videonuzun Genel Konusu Hakkında Bir Oynatma Listesi Oluşturun

İçerik kitaplığınıza daha fazla video ekledikçe, bunları anahtar kelime için optimize edilmiş oynatma listelerinde gruplandırın. Bu, YouTube’a yalnızca videolarınızın ne hakkında olduğunu daha fazla bildirmekle kalmayacak, aynı zamanda görüntüleyenlerin videodan videoya tıklamasını sağlayarak görüntüleme sayınızı ve buna bağlı olarak sıralamanızı artıracaktır.

Videonuzun Genel Konusu Hakkında Bir Oynatma Listesi Oluşturun

11. İsteğe bağlı: Kendi Videonuza Sabitlenmiş Bir Yorum Bırakın

Videonuza yorum bırakmak abartılı görünebilir, ancak bu akıllıca bir stratejidir. Daha fazla yorum yalnızca videonuzun sıralana bilirliğini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda kartlarınızı doğru oynarsanız yüksek düzeyde izleyici katılımı oluşturabilirsiniz.

YouTube SEO Araçları

  1. Keyword Tool Domınaor Anahtar Kelime Gezgini: Anahtar Kelime Araştırması İçin
  2. Canva: Küçük Resim Oluşturma İçin
  3. TubeBuddy: Verimlilik İçin

1. Ahrefs Anahtar Kelime Gezgini

Ahrefs Anahtar Kelime Gezgini

Ahrefs, bir web sitesinin sıralamasını izlemenize, her bir anahtar kelimeden alacağınız organik trafiği tahmin etmenize ve yeni içerik oluşturmak isteyebileceğiniz anahtar kelimeleri araştırmanıza olanak tanıyan kapsamlı bir SEO platformudur.

Ahrefs’in popüler özelliklerinden biri, ilgilendiğiniz bir anahtar kelimeyle ilgili sayısız ayrıntıyı aramanıza olanak tanıyan Anahtar Kelime Gezgini’dir. Yukarıdaki ekran görüntüsünde de görebileceğiniz gibi, anahtar kelime sonuçlarınızı YouTube dahil arama motoruna göre filtreleyebilirsiniz.

Ahrefs Anahtar Kelimeler Gezgini size bir anahtar kelimenin aylık arama hacmini, o anahtar kelime için videoların kaç tıklama aldığını, ilgili anahtar kelimeleri ve daha fazlasını verir.

2. Canva

Canva

Canva’yı her türlü kart, fotoğraf, logo ve daha fazlasını oluşturmak için bir tasarım şablonu olarak biliyor olabilirsiniz. Bu popüler ürünün sadece YouTube videoları için bir Küçük Resim Oluşturucusu olması tesadüf değil.

Yukarıdaki ipuçlarında belirtildiği gibi, küçük resimler, içeriğinizi YouTube arama sonuçlarında tanıtmak ve kullanıcıları videonuzu tıklamaya ikna etmek için çok önemlidir. Canva’nın Küçük Resim Oluşturucusunu kullanarak, videonuz için YouTube’un gerektirdiği küçük resim boyutları olan 1280 x 720 pikselde mükemmel önizleme görüntüsünü oluşturabilirsiniz.

3.TubeBuddy: Verimlilik İçin

TubeBuddy: Verimlilik İçin

TubeBuddy, YouTube içeriğinizin üretimini, optimizasyonunu ve tanıtımını yönetmenize yardımcı olan hepsi bir arada bir video platformudur. Özellikleri arasında otomatik bir dil çevirmeni, bir anahtar kelime gezgini, etiket önerileri, yayınlanan videolarınız için bir sıralama izleyici ve daha fazlası bulunur.

Sonuç

Bu yazım da Youtube SEO nasıl yapılması gerektiğini ve yardımcı araçların nasıl kullanılacağını detaylı olarak açıklamaya çalıştım. Umarım faydalı bulursunuz. Bir sonraki Seo Araçların da görüşmek dileğiyle! Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu