SEO

SEO İpuçları

Web siteniz için SEO çalışması yapmak istiyorsanız başarı için

Web siteniz için SEO çalışması yapmak istiyorsanız başarı için SEO ipuçları öğrenmeniz gerekir. Bu ipuçları sayesinde arama motorlarınızdaki sıralamanızı yükseltecek ve iyileştirecek sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ayrıca ipuçlarını doğru şekilde değerlendirerek web sitenize eskisinden daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz. İlk defa SEO çalışması yapacaksanız kolay ipuçlarından başlayarak seo üzerine kendinizi geliştirebilir ve daha kapsamlı çalışmalar yapabilirsiniz.

SEO Nedir?

SEO ipuçlarını açıklamadan önce seo nedir? Cevaplamak gerekir. SEO tasarlanan web sitelere gelen ziyaretçi trafiğinin artmasını sağlamak ve aramalarda görünürlük için yapılan çalışmalara verilen isimdir.

İngilizce yazılışı search engine optimization olan web sitelerinin görünürlük oranının artırılmasını sağlayacak çalışmalar bütünüdür. Aynı zamanda arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilir.

SEO İpuçları Levent Demirbaş.

SEO’nun Temel İlkeleri

Arama sonuçlarında iyi bir yer edinmek için SEO çalışması yapmayı düşünüyorsanız SEO’nun temel ilkelerine ha

hâkim olmanız gerekir. Bu sayede çalışmalarınızı temel ilkeler üzerinden yapabilirsiniz.

SEO’nun temel ilkeleri arasında şunlar vardır;

  • Anahtar kelime araştırması.
  • Site içi SEO.
  • Site dışı SEO.
  • Teknik SEO.
  • Site analizi ve izleme.
  • Yerel SEO.

Saydığımız SEOtemel ilkelerini web sitenizde yapacağınız SEO çalışmalarında dikkate aldığınızda web trafiğinizi artırabilir ve sitenizin arama sonuçlarında yüksek görünürlük elde etmesini sağlayabilirsiniz.

Arama Motorları Ve SEO İlişkisi

Arama motorları ve SEO doğrudan ilişkili olan kavramlardır. SEO çalışmaları bir web sitesinin arama motoru sonuçlarının iyileştirilmesini kapsar. Yapılan çalışmalar sayesinde web sitesi arama motorlarında yapılan arama sonuçlarında üst sıralara yerleşerek görünürlük elde eder.

SEO ayrıca web sitesinin arama motorunun anlayacağı dilde düzenlenmesi ve iyileştirilmesini kapsar. Anahtar kelime seçimi ve diğer çalışmalar sayesinde aramalarda alt sıralarda bulunan site üst sıralara yerleşerek insanların dikkatini çeker.

Bu da siteye gelen ziyaretçi trafiğinin artmasını sağlar. SEO çalışmalarınız sitelerin başta Google olmak üzere Yahoo, Yandex, Microsoft Bing, Baidu ve Naver arama motorlarına uygun olmalarına yardımcı olur.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması en önemli SEO ipuçları arasında bulunur. Anahtar kelimeler metnin ve sitenin amacını ortaya çıkaran kelimelerdir. Bu nedenle bir web sitesi için kullanılacak anahtar kelimelerin site içeriğine ve sitede verilecek hizmete uygun olması gerekir.

Böylelikle kullanıcıların site içeriğine uygun seçilen anahtar kelimeyle arama yapmaları durumunda siteniz sıralamalarda görünür hale gelir. Bu da ziyaretçilerin aradıkları bilgi veya hizmet için sitenize girip faydalanmasını sağlar.

Anahtar Kelime Seçimi Ve Önemi

SEO çalışmaları için anahtar kelime seçiminin önemi büyüktür. Yanlış anahtar kelimelerin kullanılması istenilen başarıyı getirmez. Bu nedenle seçim aşamasında dikkatli ve özenli olmanız gerekir.

İnternet ortamında benzer içeriklere sahip olan web sitesi sayısı fazla olduğundan seçeceğiniz anahtar kelimenin diğer siteleri eleyecek özellikte olması gerekir. Böylelikle doğru anahtar kelimeyle sitenizin arama sonuçlarında iyi bir sıralama elde etmesi ve rakip sitelerden daha önce görünmesi sağlanır. Bu da kullanıcıların üst sıralarda olduğu için sitenizi seçmesini kolaylaştırır.

Anahtar kelime seçerken dikkate almanız gereken diğer husus site içeriğinize uygun olmasıdır. İçeriğinizle alakası olmayan kelimeleri seçmeniz insanların sitenize gelmesi yerine uzaklaşmasına neden olur.

Çünkü internet üzerinde arama yapan kişiler kesin cevap almayı isterler ve bu cevabı alamadıkları sitede vakit harcamayı istemezler. Bu nedenle mutlaka anahtar kelimelerinizin içeriğinize uygun olduğundan emin olmalısınız.

Anahtar Kelime Araştırma Araçları

Bulunduğunuz sektörde onlarca benzer içeriklere sahip web sitesinin olduğunu bilirsiniz. Bu durumda rakiplerinizin önüne geçmeniz gerekir. Bu aşamada siteniz için anahtar kelime belirlemede zorluk yaşayabilirsiniz.

Bunun için üretilmiş olan anahtar kelime araştırma araçlarından yararlanabilirsiniz. Bu araçlar sitenize, hedef kitlenize ve içeriğinize göre ideal anahtar kelimenin bulunmasına yardımcı olur. Ayrıca kelimelere göre trafik oranlarını da öğrenerek seçim konusunda kesin karar verebilirsiniz.

Başarılı seo çalışmaları için anahtar kelimelere ihtiyaç duyuyorsanız anahtar kelimeleri bulmanızı sağlayacak araştırma araçlarının isimleri şunlardır; Google Keyword Planner, Seomonitor, Kwfinder, KeySearch ve Semrush gibi araçlardır.

Site İçi SEO

Siteniz için yapmanız gereken SEO çalışmalarını iki kategoride incelemek mümkündür. Bu kategorilerden ilki site içi seo çalışmasıdır. Bu çalışmalarla web sitenizin tüm sayfalarını arama motorlarına uygun hale getirirsiniz. Böylelikle içerikleriniz sayesinde Google veya Yandex gibi arama motorlarında gerçekleşen aramalarda siteniz içeriği sayesinde görünür ve insanlar tarafından tercih edilir.

On Page SEO ismiyle de anılan çalışmalar sayesinde içeriğiniz, tasarımınız ve url yapınız üst sıralara ulaşmaya uygun hale getirilir. Böylelikle ziyaretçi sayınızı, satışlarınızı ve tanınırlığınızı artırmanız kolay olur.

Site içi seo işlemleri için yapabileceğiniz çalışmalardan bazıları ise şunlardır; başlık etiketleri ve meta açıklamaları, içerik optimizasyonu, url yapısı ve optimizasyon, görsel optimizasyon ve kod yapısı çalışmalarıdır.

Başlık Etiketleri Ve Meta Açıklamaları

Site içi SEO’nun en önemli parçalarını başlık etiketleri ve meta açıklamaları oluşturur. Başlık etiketi siteniz için belirleyeceğiniz ana başlıktır. Bu başlık arama sonuçlarında görülür ve büyük harflerle yazılır. Başlık etiketlerinin H1 etiketiyle kullanılması yaygındır.

Meta açıklaması sitenizde yer alan bilgiler hakkında açıklamaların yer aldığı bölümdür. Bu açıklama url altında yayınlanarak arama yapanlara siteye girmeleri için fikir verir. Bu nedenle meta açıklamalarınızı dikkat çekici, net ve anahtar kelimeleri içerecek şekilde hazırlamalısınız. Bu açıklamaların Html kod yapısı içerisinde bulunacağını da unutmamanız gerekir.

Url Yapısı Ve Optimizasyon

Site içi seo çalışmalarınızın ikinci aşaması url yapısı ve optimizasyonudur. Web sitenize erişim link veya url denilen yapılar sayesinde mümkün olur. Bu nedenle url yapınızın arama motoru algoritmalarına ve arama yapan kullanıcılara hitap etmesini sağlamalısınız.

Url yapınız karmaşık olmamalı ve bunun yerine basit olmalıdır. Ayrıca açıklayıcı olmalı ve insanların site hakkında bilgi almalarına yardımcı olmalıdır. Bunun dışında anahtar kelimeleriniz url içerisinde yer almalı ve bu kelimeler sayesinde kullanıcılarınızın siteye trafik oluşturması sağlanmalıdır.

İçerik Optimizasyonu

Site içi SEO’nun önemli aşamalarından birisi içerik optimizasyonudur. Bu aşamada site içeriklerinizin özgün olmasına önem vermelisiniz. Kopya veya diğer sitelerle benzerlik taşıyan içerikleriniz insanlar tarafından sitenizin olumsuz görünmesine neden olur.

İçerikleriniz özgün ancak sitenizin amacına uygun değilse seo çalışmasında başarısız olabilirsiniz. Bunun için içeriklerinizi hedef kitlenize uygun şekilde hazırlamalısınız. Böylelikle içeriklerinizin ilgi görmesini sağlamalısınız. Bunun dışında içeriklerinde anahtar kelimelerinizi orantılı şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz.

Site Dışı SEO

Seo çalışmalarınızın ikinci kategorisi site dışı seo çalışmalarıdır. Bu çalışmalar sitenizin dışında gerçekleşen çalışmalardır. Off page SEO olarak da adlandırılan bu çalışmalarla web sitenizin güvenirliğini artırabilirsiniz. Ayrıca sitenizin bilinir olması için link alma, sosyal medya çalışmaları yapma ve online itibar yönetimi gibi çalışmaları kapsar.

Eksiksiz şekilde yapacağınız site dışı SEO çalışmaları sayesinde web sitenizin arama motorlarında iyi sıralamaya sahip olmasını ve sitenizin ziyaretçi trafiğinin artmasına katkı sağlayabilirsiniz.

Backlink Oluşturma Ve Değerleri

Site dışı SEO çalışmalarının en önemlisi backlink oluşturmadır. Bunun için anlaşma sağladığınız web sitelerinizden size ait web sitesine link yönlendirmesinin yapılmasını sağlamalısınız. Bu sayede daha çok tıklanma ve ziyaret alabilirsiniz. Bu da sitenizin daha fazla insana ulaşmasını ve sıralama durumunun yükselmesine yardımcı olur.

Backlink oluşturduğunuz zamanlarda insanlar tarafından sitenizin güvenilir olunduğunun algılanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca popülerlik kazanarak müşteri hacminizi artırabilirsiniz. Bunun için doğru backlink oluşturmalı ve link sayınızı artırmalısınız. Ayrıca backlink alarak da sitenizin bilinirliğini sağlayabilirsiniz.

Sosyal Medya Ve SEO

Site dışı SEO çalışmalarının ikinci aşaması sosyal medya çalışmalarıdır. Günümüzde insanlar daha çok sosyal medyada aktif olduğu için paylaşımlarınızı sosyal medyada da yapmalısınız. Bunun için sitenize özel sosyal medya hesapları açabilirsiniz. Böylelikle ürünleriniz veya hizmetlerinizi paylaşarak alışveriş için insanları sitenize yönlendirebilirsiniz. Bu sayede daha çok insana ulaşabilirsiniz.

Sosyal medya hesaplarınızda site linklerinizi paylaşarak backlink oluşturma aşamasına da katkı sağlayabilirsiniz. Bu linkler sayesinde popüler ve güvenilir olduğunuzu insanlara ispatlayabilirsiniz.

Online İtibar Yönetimi

Site dışı SEO çalışmalarının sonuncusu online itibar yönetimidir. Bu aşamada web sitenizin veya markanızın güvenilir ve olumlu etki oluşturması yönünde çalışmalar yapmalısınız. Örneğin siteniz veya ürünleriniz için olumsuz yorumlar yazılmışsa bu yorumlara nazik cevaplar vermelisiniz.

Ayrıca negatif yorum sayısı fazlaysa bu yorumların pozitife çevrilmesi üzerine çalışmalar yapmalısınız. Online itibar yönetiminde ayrıca kullanıcılarınızın sitenizi değerlendirme imkanına sahip olmasını sağlamalısınız. Böylelikle değerlendirme ve beğenilerle ziyaretçilerinizin fikir sahibi olmasını sağlayabilirsiniz.

SEP İpucları.

Teknik SEO

SEO ipuçları üzerine çalışmalara devam ederken karşınıza teknik SEO’nun çıkması kaçınılmazdır. Teknik SEO hazırlamış olduğunuz sitelerin Google, Baidu veya Yandex arama motorlarında taranması üzerine çalışmalar yapmayı kapsar. Başarılı çalışmalar sayesinde motorlar sitenizi daha kolay bulur, okur ve insanlara ulaştırır.

Teknik SEO kapsamında site hızı ve performansı, mobil uyumluluk, ssl sertifikası ve güvenlik çalışmaları yaparsınız. Böylelikle sitenizin teknik açıdan da arama motoru algoritmalarına uygun hale getirirsiniz.

Site Hızı Ve Performansı

Arama motorları için web sitesi hızı önemli bir konudur. Uygun hıza sahip olmayan bir sitenin sıralamalarda iyi durumda olması zordur. Çünkü 5 saniyeden uzun sürede açılmayan bir web sitesi kullanıcı dostu olmayacağı için SEO’ya uygun olmaz. Bunun için site hızını artırıcı çalışmalar yapılması gerekir.

Açılış hızı yavaş olan bir sitenin performansı düşük olarak kabul edilir. Bu da sıralamalarda geride kalmaya neden olur. Bu nedenle sitenin hızını artırarak performans iyileştirmesine destek olmanız gerekir.

Bunun için ilk olarak site hız ve performans test araçlarını kullanmalısınız. Böylelikle sonuçlara göre çalışmalar yapabilirsiniz. Site hızınızı artırmak için büyük boyutlu görselleri sitenizden kaldırmalısınız. Site önbelleğini yapılandırmalısınız. Ayrıca kod ve metin optimizasyonu yapmalısınız. Bunun dışında CSS dosyalarını küçültmelisiniz.

Mobil Uyumluluk

Teknik SEO çalışmalarından ikincisi mobil uyumluluktur. Bu çalışma web sitenizin mobil cihazlara uyumlu hale getirilmesini kapsayan çalışmadır. Bunun için sitenizin cihazlara uygun şekilde yapılandırılmasını sağlamalısınız. Böylelikle sitenize telefonları veya tabletleri üzerinden girmeye çalışan kişilerinde verimli şekilde kullanmalarını sağlayabilirsiniz.

Web sitenizin mobil uyumlu olması için şunlara dikkat etmelisiniz; pop up kullanmayın, site hızını maksimum 5 saniye olarak ayarlayın, mobil cihazlarda da dahili bağlantıları yer verin ve görsel öğelerin de uyumlu olmasını sağlayın.

SSL Sertifikaları Ve Güvenlik

Teknik SEO’nun son aşaması SSL sertifikaları ve güvenliktir. SSL sertifikası siteye girilen kredi kartı, kişisel bilgiler ve şifrelerin gizlenmesini sağlar. Bu nedenle SSL sertifikasını bulunduran siteler güvenli olarak kabul edilir ve güvenle alışveriş yapılır. Bunun için sitenizin SSL sertifikasına sahip olmasını sağlamalısınız.

SSL sertifikasını tarayıcı, domain adresi, gelişmiş doğrulama ve mobil uyumluluk kriterlerine göre satın alabilirsiniz. Tüm özelliklerin bulunmasını ve tam güvenlik istiyorsanız ona göre fiyat belirleneceğini bilmelisiniz. Sertifikayı satın aldıktan sonra kullanıcı adı, şifre ve ip adreslerini belirterek kurulumu yapıp kullanmaya başlayabilirsiniz.

SEO Analizi Ve İzleme

Web sitesi sahiplerinin SEO analizi yaptırmaları gerekir. Bu analiz sayesinde sitenin SEO uyumluluk durumu ve eksiklikleri ortaya çıkar. Analiz sonuçlarına göre sitenin eksiklikleri üzerine çalışmalar yapılır.

SEOanalizi ile bir web sitesindeki yazılar, resimler, anahtar kelimeler, linkler ve diğer detaylar incelenir. Her bir inceleme sonucu da site sahiplerine iletilir. Böylelikle eksik durumları ortadan kaldıracak çalışmalar yapılır.

Google Analytics Ve Webmaster Araçları

Google Analytics ve Webmaster seo analizi için kullanabileceğiniz araçlardır. Bu araçlar sayesinde web sitenize yapılan girişleri, kalma sürelerini, içeriklere göre trafik oranlarını, ziyaretçilerinizin coğrafi konumlarını ve sayfa ziyaretlerini öğrenebilirsiniz.

Google Analytics aracı sayesinde ziyaretçilerinizin hangi içeriklere ilgi gösterdiğini öğrenip sitenizde o alandaki içeriklere ağırlık verebilirsiniz. Uyguladığınız pazarlama stratejilerinin başarı durumlarını öğrenebilir ve yeni stratejiler geliştirebilirsiniz. Bunun dışında sosyal medyadaki durumunuzun web sitenize katkısını öğrenebilirsiniz.

Anahtar Kelime İzleme

SEO analizi yanı sıra belirlediğiniz anahtar kelimeler için analiz yapabilirsiniz. Bunun için Google Console Search aracını kullanabilirsiniz. Google Console Search aracını kullanarak kullanıcıların en çok hangi anahtar kelimeyle arama yaptığını öğrenebilirsiniz.

Anahtar kelime sıralamalarını öğrenerek üst sıralardaki anahtar kelimelerin sitenizde olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun dışında belirlediğiniz anahtar kelimelerin performansını öğrenebilir ve bu performansa göre kullanma kararı verebilirsiniz.

Rakip Analizi

SEO çalışmaları yaparken rakip analizine önem vermeniz gerekir. Bu analiz sayesinde rakiplerinizin olumsuz yönlerini kendi web sitenizde bulundurmayarak kullanıcıların sitenizi tercih etmesini sağlayabilirsiniz.

Rakip analizi yaparken aynı sektörde bulunan firmaların kullanıcı çekmek için yaptıkları çalışmaları inceleyebilirsiniz. Sitelerinde hangi anahtar kelimeleri kullandıklarını öğrenebilirsiniz.

Bunun dışında reklam, içerik, site tasarımı, sosyal medya kullanımı ve backlink çalışmalarını öğrenerek kendi sitenizi rakibinize fark atacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Ayrıca rakiplerinizin hedef kitlesini nasıl çektiğini öğrenerek benzer çalışmalar yapabilirsiniz.

Yerel SEO

Arama motoru optimizasyonunda yerel SEO çalışmaları görülür. Bu çalışmalar Google üzerinde yapılan yerel aramaları kapsayan ve bu aramalar sayesinde sitenin görünür olmasını sağlayacak çalışmalardır. Local veya bölgesel SEO olarak da adlandırılan bu çalışmalarla aynı bölgede bulunduğunuz rakiplerinizin önüne geçebilir ve tercih edilebilirsiniz.

Yerel SEO yaparken site içi ve site dışı SEO çalışmalarının benzeri çalışmalar yapılır. Ancak bu aşamada işlemlerin yerel özellikleri barındırması önemlidir. Örneğin anahtar kelime yerel ürünler veya hizmetler özelinde belirlenir.

Yerel SEO yapmayı istiyorsanız şu işlemleri mutlaka yapmalısınız; kullanıcıya uygun içerik, konuma uygun başlık etiketleri, yerel anahtar kelime bulma, yerel kaynak kullanma ve bağlantılardan yararlanmadır. Bu sayede sitenizin yerel aramalarda rakiplerinin önüne geçmesini sağlayabilirsiniz. Bu da küçük işletmeyseniz büyümenizi de beraberinde getirir.

Yerel İşletme Dizinleri

Yerel SEO çalışmaları kapsamında işletmenizi Google My Business uygulamasına kaydedebilirsiniz. Böylelikle işletmenizin Google üzerinde daha görünür hale gelmesini sağlarsınız.

Google My Business kaydı için işletmenize ait bilgileri doğru şekilde girmelisiniz. Yerel dizinlerle uyumlu işletme adresini, iletişim numarasını, hizmet günleri ve saatlerini ekleyebilirsiniz.

Ayrıca işletmeniz için ekleyeceğiniz açıklama ile insanların sizinle ilgili bilgi sahibi olmasını sağlarsınız. Görsel öğeler, inceleme ve müşteri yorumu bölümleri ile insanların işletmenize ilgi göstermesini sağlayabilirsiniz. Böylelikle işletmenizle ilgili yapılan aramalarda daha görünür olarak hedef kitlenize kolay ulaşırsınız.

İnceleme Yönetimi

Yerel SEO çalışmalarınızın başarılı olması için inceleme yönetimini yapmalısınız. Açtığınız My Business hesaplarına yapılan incelemeleri dikkate almalı ve gerekirse cevap vermelisiniz. Böylelikle hedef kitleniz üzerinde olumlu izlenim bırakırsınız.

Web siteniz veya işletmenizle ilgili sorular inceleme bölümünde iletilmişse mutlaka sorulara cevap vermeye özen göstermelisiniz. Böylelikle insanların işletmenize ilgi göstermesini sağlayabilirsiniz.

SEO’da Güncel Trendler

SEO çalışmasını yaptım bitti gibi bir anlayışta göremezsiniz. Çünkü SEO her dönem popüler olan ve gelişim gösteren bir çalışmadır. Ayrıca ortaya çıkan güncel trendler sayesinde çalışmaların değişmesi veya uzaması durumları görülür.

SEO’da güncel trendler zamana bağlı olarak değiştiği için siteniz için yapacağınız SEO çalışmalarında bu trendlere uyum göstermelisiniz. Böylelikle sitenizin arama motorlarında istediğiniz sıralamada olmasını sağlayabilirsiniz.

SEO’da güncel trendler arasında ise şunları görebilirsiniz; sesli aramaya uyumluluk, yerel seoya önem vermek, görsel içeriklerde yapay zeka kullanımı, rich snippets ve rakiplerden farklı içerikler hazırlamak gibi trendlerdir. Çalışmalarınızı bu trendleri öğrenerek onlara uygun şekilde yapabilir ve sitenize ziyaretçi çekebilirsiniz.

Gelecekteki SEO Eğilimleri

SEO eğilimlerinin gelecekte de yeniliklerle devam edeceğini bilmeniz gerekir. Gelişen teknoloji, insanların tercihleri ve istekleri eğilimlerin de yıllara göre değişmesine neden olur.

Bu değişikliklere ayak uydurmanız web sitenizin dijital ortamda kalıcı olmasına ve arama motorlarında ilk sıralarda yer alarak organik kullanıcı trafiğinin yüksek olmasına yardımcı olur. Gelecekteki SEO eğilimleri arasında ise yapay zeka kullanımı, kişisel kullanımların azalması, kişilerin niyetlerinin anlaşılması ve rakiplere yönelik yeni stratejiler sıralanabilir.

Voice Search Ve Video SEO

SEO’nun güncel trendleri arasında voice search yer alır. Sesli arama teknolojini ifade eden voice search ile insanlar arama motorlarında istedikleri kelimeyi sesli olarak arayarak bulmaya çalışırlar.

Yaptıkları sesli arama sayesinde sonuçlara daha kısa sürede ulaşmaları mümkün olur. Arama için klavyeden uygun kelimeyi yazmak için geçirdikleri süre ortadan kalkarak istedikleri web sitesine hemen ulaşarak kullanmaya başlarlar.

SEO çalışmalarınız kapsamında web sitenizin sesli arama sonuçlarında öne çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için web sitenizin mobil uyumlu, özgün, yabancı dil seçenekli, güvenli, konum tabanlı ve longtail anahtar kelimeli olmasına özen göstermelisiniz. Böylelikle sesli aramalarda da web sitenizi öne çıkararak ziyaretçi trafiğinizin yüksek olmasını sağlayabilirsiniz.

Güncel SEO trendlerinden birisi de video SEO trendidir. Video SEO yayınlanan videoların arama sonuçlarında öne çıkmasını sağlayan çalışmalardır. SEO kriterlerine uygun hazırladığınız videoları sitenizde yayınlayarak video aramalarında da görünür hale gelebilirsiniz. Bunun dışında youtube üzerinde paylaşım yaparak sitenizde link paylaşımı yapabilir ve videolarınızın hem uygulama hem de sitenizde görünür olmasını sağlarsınız.

Hata Ve Sorun Giderme

SEO çalışmalarında başarılı olmak için sitenizde bulunan hataları öğrenmeniz gerekir. Hataları öğrenerek ortadan kaldırabilir ve sitenizin SEO uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için SEO hata analiz araçlarından yararlanabilirsiniz.

SEO hatalarını öğrenmek için kullanabileceğiniz araçlar ise Ahrefs, Screaming Frog ve Semrush isimli araçlardır. Bu araçlarla hataları öğrendikten sonra düzeltme işlemlerini yapabilirsiniz.

SEO Hataları Ve Nasıl Düzeltilebilirler

SEO çalışmalarının hatalı yapılması web sitesinin sıralamasının yükselmesi yerine geriye düşmesine neden olur. Bu nedenle SEO hatası yapmamaya gayret etmeniz gerekir. Ayrıca var olan SEO hatalarının düzeltilmesi üzerine çalışmalısınız.

Yaygın görülen SEO hatalarından bazıları ise şunlardır;

  • Anahtar kelimenin yanlış seçilmesi (anahtar kelime analiz araçlarıyla düzeltilir)
  • Site performansının öğrenilmemesi (site performans araçlarıyla düzeltilir)
  • Sayfa başlıklarının yanlış belirlenmesi ve uzun olması (site sayfa başlığı detayları öğrenilerek düzeltilir)
  • Meta etiket sayısının fazla olması (meta etiketler azaltılarak düzeltilir)
  • Yanlış backlink tercihi (backlink kontrolü ve değişimi ile düzeltilir)
  • Kopya içerik paylaşmak (içerik analiz araçlarıyla düzeltilir)

SEO hataları genellikle tespit edildiğinde çözüm üretilen hatalardır. Ancak hatalardan haberdar olunmaması sitelerin geriye düşmesine ve trafiğin yok olmasına neden olur. Bu nedenle hata ve site analizleri belirli aralıklarla yapılmalıdır.

Google Cezaları ve Kurtarma Stratejileri

Google web sitelerine birtakım nedenlerden dolayı ceza uygulayan arama motorudur. Bir sitenin cezalı olması ise SEO’yu olumsuz etkiler. Bu nedenle SEO girişiminden önce mutlaka ceza sorgulaması yapmalısınız.

Bunun için Google Search Console, Semrush ve Google Analytics isimli araçları kullanabilirsiniz. Web sitenizin Google tarafından alabileceği cezaların isimleri ise algoritmik (algoritma) ceza ve manuel cezadır. Algoritmik ceza Google tarafından otomatik olarak alacağınız cezadır ve bu cezanın nedeni sıralama algoritmalarında gerçekleşen değişikliklerdir.

Siteniz algoritma cezası aldıysa bu cezadan kurtulmak için yapmanız gerekenler şunlardır;

  • İçerikleri temizlemek,
  • Link temizlemek,
  • Site performans takibi yapmak ve bağlantıyı kesmektir.

Manuel ceza web siteniz üzerinde yapılan incelemeler sonucunda Google ekibi tarafından verilmiş cezalardır. Özellikle Google motoruna aykırı olmanız bu cezanın en önemli sebeplerindendir.

Manuel cezalardan kurtulmak içinse şu çalışmaları yapmalısınız; kod temizliği, veri temizliği, kopya içerik temizliği, link kontrol ve temizliğidir. Cezaya neden olan durumlara uygun yapacağınız temizlikler sonrasında Google ekibi ile iletişime geçerek web sitenizin yeniden incelenmesini isteyerek cezadan kurtulabilirsiniz.

SEO Başarı Ölçümü

SEO çalışmalarını tamamladıktan sonra başarı ölçümü yapmanız gerekir. Bu sayede yaptığınız çalışmaların site üzerinde ne kadar etkili olduğunu ve sıralamaya katkı sağladığını anlayabilirsiniz. Bunun için SEO performans ve roi ölçümlerini yapmanız gerekir. Başarı ölçümü için Google Analytics, Seoptimer, Woorank, Google Search Console ve Semrush araçlarını kullanabilirsiniz.

SEO Performansı Değerlendirmesi

Başarı ölçümü yapmak için SEO performans değerlendirmesi yapmalısınız. Bunun için SEO araçlarını kullanabilirsiniz. Performans değerlendirmesi sırasında organik kullanıcı trafiği, organik arama, trafik kalitesi, anahtar kelime analizi, açılış sayfaları durumu ve bağlantı profili analizleri yapılır. Analizler yapıldıktan sonra seo raporu hazırlanır. Böylelikle yaptığınız çalışmanın sonuçlarının veri olarak bulunmasını sağlayabilirsiniz.

ROI (Yatırım Getirisi) Ölçümü

SEO başarı ölçümleri esnasında yatırım getirisi (roi) ölçümü yapabilirsiniz. Bu ölçüm ciro oranını tespit etmenize yardımcı olur. Ölçüm yapmak için belirlediğiniz anahtar kelimeyi dikkate almanız gerekir.

Google üzerinde anahtar kelimenizin arama sayısını tespit ederek ölçüm işlemine başlayabilirsiniz. Arama sayısını öğrendiyseniz ürününüz veya hizmetiniz için bir fiyat belirlemelisiniz. Bu fiyat ve anahtar kelimeyi arama sayısını orantısal olarak hesaplayıp cironuzu ortaya çıkarabilirsiniz. Böylelikle cironuza bağlı olarak ne kadar başarı elde edeceğinizi anlayabilirsiniz.

Sonuç

Web siteniz için ilk defa SEO çalışması yapacaksanız hazırladığımız SEO ipuçları yazısı sizlere yardımcı olacaktır. Yazıyı okuduğunuzda seo çalışmalarına dair tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Ayrıca çalışmalarınızda size yardımcı olacak araçların isimlerini öğrenerek araçları edinme imkanı bulursunuz. Web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer alarak ziyaretçi trafiğinin yüksek olmasını istiyorsanız SEO ipuçlarını öğrenerek çalışmalara başlamalısınız.

SEO ipuçları öğrenmeniz gerekir. Bu ipuçları sayesinde arama motorlarınızdaki sıralamanızı yükseltecek ve iyileştirecek sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ayrıca ipuçlarını doğru şekilde değerlendirerek web sitenize eskisinden daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz. İlk defa SEO çalışması yapacaksanız kolay ipuçlarından başlayarak SEO üzerine kendinizi geliştirebilir ve daha kapsamlı çalışmalar yapabilirsiniz.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu