SEO

Site İçi SEO Rehberi (On Page SEO)

Site içi SEO, sayısız yeni ziyaretçiyi ve müşteriyi doğrudan web sitenize getirme gücüne sahiptir.

Ek olarak, site içi SEO da tamamen size bağlıdır: Her sayfanın konusunun ve/veya hedefinin ne olacağını siz belirlersiniz. O sayfanın hedef kitlesine siz karar verirsiniz. Ve odaklanmak istediğiniz hedef anahtar kelimeleri ve kelime öbeklerini seçersiniz.

Bu aynı zamanda korkutucu ve güçlendirici olabilir. Nasıl başlayacağınızdan emin değilseniz, size yol göstermesi için bu site içi SEO kontrol listesini oluşturdum.

Site İçi SEO nedir?

Site içi SEO veya site içi SEO, web sitenizin çeşitli ön uç ve arka uç bileşenlerini. Arama motorlarında sıralanacak ve yeni trafik getirecek şekilde optimize etme işlemidir. Site içi SEO bileşenleri, içerik öğelerini, site mimarisi öğelerini ve HTML öğelerini içerir.

Google’ın algoritması, web sitenizi üç ana faktöre göre sıralar: site içi SEO, sayfa dışı SEO ve teknik SEO:
 
  • Aşağıda site içi SEO öğelerini ele alacağız.
  • Sayfa dışı SEO, sosyal paylaşım, harici bağlantı ve daha fazlasını ifade eder.
  • Teknik SEO, yapılandırılmış veriler site hızı ve mobil hazır olma gibi. Site içi ve sayfa dışı uygulamalarda yer almayan SEO’nun daha teknik bölümleri olan tüm SEO öğelerini ifade eder.

Sayfa içi SEO veya site içi SEO, web sitenizin çeşitli ön uç ve arka uç bileşenlerini. Arama motorlarında sıralanacak ve yeni trafik getirecek şekilde optimize etme işlemidir. Sayfa içi SEO bileşenleri, içerik öğelerini, site mimarisi öğelerini ve HTML öğelerini içerir.

Not : Bu SEO “üçlemesi” her zaman üç temiz bölüme ayrılmaz; bu SEO öğelerinden bazıları üst üste gelecek. Bu parça boyunca nasıl ve neden olduğunu göreceksiniz.

Site İçi SEO Neden Önemlidir?

Site içi SEO önemlidir çünkü Google’a web siteniz hakkında her şeyi ve ziyaretçilere ve müşterilere nasıl değer sağladığınızı anlatır. Sitenizin hem insan gözü hem de arama motoru botları için optimize edilmesine yardımcı olur.
 
Yalnızca web sitenizi oluşturmak ve yayınlamak yeterli değildir. Sıralamak ve yeni trafik çekmek için web sitenizi Google ve diğer arama motorları için optimize etmelisiniz.
 
Site içi SEO, “site içi” olarak adlandırılır çünkü web sitenizi optimize etmek için. Yaptığınız ince ayarlar ve değişiklikler sayfanızdaki ziyaretçiler tarafından görülebilir.
Site içi SEO’nun her bölümü tamamen size kalmış; bu yüzden doğru şekilde yapmanız çok önemlidir. Şimdi, site içi SEO’nun unsurlarını tartışalım.

Site İçi SEO Unsurları

  1. Meta Title
  2. Sayfa Başlıkları
  3. Başlıklar
  4. Meta Açıklamaları
  5. Resim Alternatif metni
  6. Yapılandırılmış İşaretleme
  7. Sayfa URL’leri
  8. Dahili Bağlantı
  9. Mobil Duyarlılık
  10. Site Hızı
Tüm site içi SEO öğeleri üç ana kategoriye ayrılır.
 
  • İçerik Öğeleri.
  • HTML Öğeleri.
  • Site Mimarisi Öğeleri.
Bu öğelerin aşağıda bölümlere ayrıldığını göreceksiniz.

İçerik Öğeleri

İçerik öğeleri, sitenizin kopyası ve içeriğindeki öğeleri ifade eder. Bu bölümde, çoğunlukla ziyaretçilerinize fayda sağlayan. Google’a web sitenizin değer sağladığını söyleyen yüksek kaliteli sayfa içeriği oluşturmaya odaklanacağız.

Yüksek Kaliteli Sayfa İçeriği

Sayfa içeriği, site içi SEO’nun kalbidir. Hem arama motorlarına hem de okuyuculara web sitenizin ve işletmenizin ne hakkında olduğunu söyler.

Yüksek kaliteli içerik oluşturmanın ilk adımı, alakalı anahtar kelimeler ve konular seçmektir. Google’da terimler arayarak ve rakipler ve diğer web siteleri için neyin ortaya çıktığını görerek anahtar kelime araştırması yapın.

Ardından, sayfa içeriğinizin alıcının yolculuğuna ve ziyaretçilerin arama amacına nasıl uygun olduğunu değerlendirin. Bunlar, anahtar kelimelerinizi nasıl kullanacağınızı ve ne tür içerik oluşturacağınızı etkileyecektir.

ALICININ YOLCULUĞUNDAKİ AŞAMA ÖNERİLEN İÇERİK/WEB SİTESİ SAYFALARI
Farkındalık Blog gönderileri, videolar
ana sayfası
Düşünce Satın alma kılavuzları, sayfayla ilgili vaka çalışmaları
Karar Ürün demoları, karşılaştırma araçları,
ürün veya fiyatlandırma sayfaları, iletişim sayfası
Şimdi, sayfa içeriğinizi yazmanın veya şu anda site içi SEO’nuzu denetliyorsanız temizlemenin zamanı geldi.
 
İşte yüksek kaliteli sayfa içeriği yazmak için birkaç en iyi uygulama (bunlardan bazılarına aşağıda Kontrol Listemizde daha ayrıntılı olarak değineceğiz.)
 
  • Kısa ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri doğal bir şekilde dahil edin.
  • İlgi çekici ve alakalı görsel içerik ekleyin.
  • Belirli alıcı kişi(ler) iniz için yazın.
  • Kitlenizin problemini aktif olarak çözün.
  • İnsanların paylaşacağı ve bağlantı kurmak isteyeceği içerikler geliştirin.
  • CTA’larla tekliflere ve ürün sayfalarına yönelik dönüşümler için optimize edin.
Sayfa içeriği, Google’a ve sitenizin ziyaretçilerine değer iletme fırsatınızdır; site içi SEO sürecinin kalbidir. Diğer tüm site içi SEO öğeleri, yüksek kaliteli sayfa içeriğinden kaynaklanır. Bu nedenle onu geliştirmek ve optimize etmek için bol miktarda kaynak ayırın.

HTML Öğeleri

HTML öğeleri, kaynak kodunuzdaki öğelere atıfta bulunur.

Not: Tarayıcınızda herhangi bir sayfanın kaynak kodunu görmek için üst menüde Görünüm > Geliştirici > Kaynağı Görüntüle’ye tıklayın.

Meta Title

Web sitenizin sayfa başlıkları ( başlık etiketleri olarak da bilinir ) en önemli SEO öğelerinden biridir.

Web sitenizin sayfa başlıkları ( başlık etiketleri olarak da bilinir ) en önemli SEO öğelerinden biridir.

Başlıklar hem ziyaretçilere hem de arama motorlarına. İlgili sayfalarda neler bulabileceklerini söyler.
 
Site sayfalarınızın doğru amaca göre sıralanmasını sağlamak için. Başlığa her site için odak anahtar kelimesini eklediğinizden emin olun. Anahtar kelimenizi mümkün olduğunca doğal bir şekilde dahil edin.
 
Bir sayfa başlığı geliştirirken kullanabileceğiniz bazı en iyi uygulamalar şunlardır.
 
  • Başlıklarınızın doğru görüntülendiğinden emin olmak için ( Google’ın güncellemesine göre) 60 karakterin altında tutun . Google’ın kesin bir karakter sınırı olmasa da, görünen başlıkları maksimum 600 piksele çıkar. Başlıklarınızı 60 veya daha az karakterde tutmak, başlığın arama sonuçlarında kesilmemesini sağlar.
  • Başlığı anahtar kelimelerle doldurmayın. Anahtar kelime doldurma yalnızca istenmeyen ve yapışkan bir okuma deneyimi sunmakla kalmaz. Aynı zamanda modern arama motorları her zamankinden daha akıllıdır. Doğal olmayan bir şekilde anahtar sözcüklerle doldurulmuş içeriği izlemek (ve cezalandırmak!) için özel olarak tasarlanmıştır.
  • Sayfayla alakalı hale getirin.
  • Tamamı büyük harf kullanmayın.
  • Markanızı başlığa dahil edin.

Başlık Etiketleri

Gövde etiketleri olarak da bilinen başlıklar, <h1>, <h2>, <h3> vb. HTML öğelerine atıfta bulunur.

Bu etiketler, içeriğinizi okuyucular için düzenlemenize yardımcı olur ve arama motorlarının. Arama amacına bağlı olarak içeriğinizin hangi bölümünün en önemli ve alakalı olduğunu ayırt etmesine yardımcı olur.
 
Başlıklarınıza önemli anahtar kelimeler ekleyin , ancak sayfa başlığınızdan farklı olanları seçin. En önemli anahtar kelimelerinizi <h1> ve <h2> başlıklarınıza ekleyin.

Meta Açıklamaları

Meta açıklamaları, arama sonuçlarında başlığın altında görünen kısa sayfa açıklamalarıdır. Arama motorları için resmi bir sıralama faktörü olmamasına rağmen, sayfanızın tıklanıp tıklanmamasını etkileyebilir. Bu nedenle, site içi SEO yaparken de aynı derecede önemlidir.

Meta açıklamaları, arama sonuçlarında başlığın altında görünen kısa sayfa açıklamalarıdır. Arama motorları için resmi bir sıralama faktörü olmamasına rağmen, sayfanızın tıklanıp tıklanmamasını etkileyebilir. Bu nedenle, sayfa içi SEO yaparken de aynı derecede önemlidir.

İçeriğiniz paylaşıldığında meta açıklamaları sosyal medyaya da kopyalanabilir. Böylece oradan da tıklamaları teşvik edebilir.
 
İşte iyi bir meta açıklama için gerekenler.
 
  • Google’ın daha uzun meta açıklamalara izin verdiği bilinmesine rağmen, 160 karakterin altında tutun. 
  • Tüm anahtar kelimenizi veya anahtar kelime öbeğinizi ekleyin.
  • Tam, ikna edici bir cümle (veya iki) kullanın.
  • —, & veya + gibi alfasayısal karakterlerden kaçının.

Resim Alternatif Metni

Resim alt metni, resimleriniz için SEO gibidir. Google’a ve diğer arama motorlarına resimlerinizin ne hakkında olduğunu söyler… bu önemlidir çünkü Google artık neredeyse metin bazlı sonuçlar kadar resim bazlı sonuçlar da sunmaktadır.

Bu, tüketicilerin sitenizi resimleriniz aracılığıyla keşfediyor olabileceği anlamına gelir. Ancak bunu yapabilmeleri için resimlerinize alternatif metin eklemeniz gerekir.

Resim alternatif metni eklerken akılda tutulması gerekenler.

  • Açıklayıcı ve spesifik yapın.
  • Daha geniş sayfa içeriğiyle bağlamsal olarak alakalı hale getirin.
  • 125 karakterden kısa tutun.
  • Anahtar kelimeleri idareli kullanın ve anahtar kelimeler kullanmayın.

Yapılandırılmış İşaretleme

Yapılandırılmış işaretleme veya yapılandırılmış veriler. Google’ın içeriğinizin farklı öğelerini bulmasını ve anlamasını kolaylaştırmak için web sitenizin kaynak kodunu “işaretleme” işlemidir.
 
Yapılandırılmış işaretleme, Google’da bir şey ararken gördüğünüz öne çıkan snippet’lerin. Bilgi panellerinin ve diğer içerik özelliklerinin arkasındaki anahtardır. Birisi içeriğinizi sosyal medyada paylaştığında, belirli sayfa bilgilerinizin bu kadar düzenli bir şekilde gösterilmesi de budur.
 
Not : Yapılandırılmış veriler teknik SEO olarak kabul edilir. Ancak optimize edilmesi ziyaretçiler için daha iyi bir sayfa deneyimi oluşturduğu için buraya ekliyorum.

Site Mimarisi Öğeleri

Site mimarisi öğeleri, web sitenizi ve site sayfalarınızı oluşturan öğeleri ifade eder. Web sitenizi nasıl yapılandırdığınız, Google’ın ve diğer arama motorlarının sayfaları ve sayfa içeriğini kolayca taramasına yardımcı olabilir.

Sayfa Permalink Yapısı

Sayfa URL’leriniz hem okuyucular hem de arama motorları için anlaşılması kolay olmalıdır. Alt sayfalar, blog gönderileri ve diğer dahili. Sayfa türlerini oluştururken site hiyerarşinizi tutarlı tutarken de önemlidirler.

İşte SEO dostu URL’lerin nasıl yazılacağına dair birkaç ipucu.
 
  • Fazladan, gereksiz kelimeleri kaldırın.
  • Yalnızca bir veya iki anahtar kelime kullanın.
  • Google artık bunu olumlu bir sıralama faktörü olarak kullandığından, mümkünse HTTPS kullanın.

Dahili Bağlantı

Dahili bağlantı, web sitenizdeki diğer yararlı sayfalara köprü oluşturma işlemidir. (“Dahili bağlantı” kelimelerinin yukarıdaki cümlede başka bir HubSpot blog yazısı ile nasıl bağlantılı olduğunu gördünüz mü? Bu bir örnek.)
 
Dahili bağlantılar siteiçi SEO için önemlidir çünkü dahili bağlantılar okuyucuları. Web sitenizdeki diğer sayfalara göndererek onları daha uzun süre tutar. Böylece Google’a sitenizin değerli ve yararlı olduğunu söyler.
 
Ayrıca, ziyaretçiler web sitenizde ne kadar uzun süre kalırsa. Google’ın site sayfalarınızı taraması ve dizine eklemesi için o kadar fazla zaman gerekir. Bu, nihayetinde Google’ın web siteniz hakkında daha fazla bilgi almasına ve potansiyel olarak. Arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olur.

Mobil Duyarlılık

 
Mobil duyarlılık önemlidir.
 
Mobil cihazlarda okunabilen ve gezinilebilen bir web sitesi barındırma hizmeti. Site tasarımı ve teması ve içerik düzeni seçmek çok önemlidir . Kendi sitenizin mobil uyumluluğundan emin değilseniz, Google’ın Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanın.

Mobil cihazlarda okunabilen ve gezinilebilen bir web sitesi barındırma hizmeti. Site tasarımı ve teması ve içerik düzeni seçmek çok önemlidir . Kendi sitenizin mobil uyumluluğundan emin değilseniz, Google'ın Mobil Uyumluluk Testi aracını kullanın.

Site Hızı

İster bir mobil cihazda ister masaüstünde görüntülensin, siteniz hızlı bir şekilde yüklenebilmelidir. Site içi SEO söz konusu olduğunda, sayfa hızı büyük önem taşır.
 
Google, her şeyden önce kullanıcı deneyimini önemser. Siteniz yavaş veya gelişigüzel bir şekilde yükleniyorsa. Muhtemelen ziyaretçileriniz ortalıkta dolaşmayacaktır ve Google bunu bilmektedir. Ayrıca site hızı, dönüşümleri ve YG’yi etkileyebilir .
 
Google’ın PageSpeed ​​Insights aracını kullanarak istediğiniz zaman web sitenizin hızını kontrol edin.
 
Not : Mobil yanıt verebilirlik ve site hızı teknik SEO olarak kabul edilir. Ancak bunları optimize etmek ziyaretçiler için daha iyi bir sayfa deneyimi sağladığı için buraya ekliyorum.
Artık site içi SEO’nun farklı unsurlarını anladığınıza göre, site içi SEO’nuzu denetleme ve iyileştirme adımlarından bahsedelim.

En İyi Site İçi SEO Araçları

Sayfa içi SEO, temel olarak site içi SEO’nun başka bir adıdır. Bu, web sitenizin dahili öğelerini. Arama motoru sıralamalarını iyileştirmeyi amaçlayan bir şekilde optimize etme sürecidir.

İçerik, meta veriler, kullanıcı deneyimi, yükleme hızları, dahili bağlantılar, etki alanı yetkisi, başlık etiketleri vb. gibi dahili web sitesi öğelerini içerir. Tüm bu yönlerde ve daha fazlasında size yardımcı olacak en iyi araçları bulmak için, sayfa içi en iyi SEO araçlarını seçtim.

  • Semrush.
  • Ahrefs.
  • Moz.

Site İçi SEO Sıralama Faktörleri

İçerik Çeşitliliği
  • Video, slayt veya diğer multimedya öğelerini içeriğe ekleyin.
  • Farklı formatlarda içerikler sunarak kullanıcıların ilgisini çekin.
Anahtar Kelime Boşluğu Analizi
  • Anahtar kelime araştırmasında rekabetin düşük olduğu alanlara odaklanın.
  • Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanarak daha spesifik aramalara hitap edin.

Görüntü Optimizasyonu
  • Yükleyeceğiniz görüntüleri optimize edin (boyut, sıkıştırma, dosya adı vb.).
  • Her görüntüye açıklama ve alternatif metin (alt etiketi) ekleyin.
Sayfa Yükleme Hızı Optimizasyonu
  • Resimleri optimize ederek sayfa yükleme hızını artırın.
  • Önbellekleme ve gzip sıkıştırma gibi performans iyileştirmelerini uygulayın.
Kısa Meta Başlık
  • Her sayfa için 60 karakterden daha kısa, etkileyici ve anahtar kelimeleri içeren meta başlıklar oluşturun.
Kısa Meta Açıklama
  • Her sayfa için 140 karakterden daha az, özgün ve kullanıcıları cezbedecek meta açıklamaları yazın.
Dahili Bağlantılar
  • İçeriğinizdeki ilgili makalelere dahili bağlantılar ekleyin.
  • Bu bağlantılar, kullanıcıların daha fazla içeriği keşfetmesini sağlar ve SEO’ya katkıda bulunur.
Otoriter Bağlantılar
  • İlgili ve güvenilir sitelere çıkış bağlantıları ekleyin.
  • Otoriter sitelere verilen bağlantılar, içeriğinizin güvenilirliğini artırır ve arama motorları tarafından takdir edilir.
İçerik Paylaşılabilirliği
  • Sosyal medya paylaşım düğmeleri ekleyerek içeriğinizin sosyal ağlarda kolayca paylaşılmasını sağlayın.
  • Kullanıcıların içeriği kolayca paylaşabilmesi, organik trafik ve erişimi artırabilir.
Düzenli Analiz ve İyileştirme
  • Google Analytics gibi analiz araçlarını kullanarak trafiği, dönüşümleri ve SEO performansını izleyin.
  • Verileri düzenli olarak inceleyerek iyileştirme fırsatlarını belirleyin ve stratejinizi optimize edin.

Bu kontrol listesi, site içi SEO’nun daha spesifik unsurlarına odaklanarak web sitenizin performansını daha da artırmanıza yardımcı olabilir.

Sonuç

Site içi SEO, web sitenizin içerik, yapı ve özelliklerini optimize etmek için. Kullanılan bir dizi teknik ve stratejiden oluşur. İyi bir site içi SEO arama motorlarına sitenizi daha iyi anlatmanıza ve kullanıcı deneyimini iyileştirmenize yardımcı olur. Bu da organik arama trafiğinizi artırabilir ve web sitenizin sıralamalarını yükseltebilir.
 
Bu rehberde, site içi SEO’nun temel unsurlarını ele aldık. İlk adım, anahtar kelime araştırması yapmaktır. Hedef kitlenizin hangi anahtar kelimeleri kullandığını tespit ederek. İçeriği bu kelimeler etrafında optimize edebilirsiniz. Başlık etiketleri ve meta açıklamaları da önemlidir. Her sayfa için benzersiz ve açıklayıcı başlık etiketleri kullanarak. Arama motorlarına içeriğinizi daha iyi anlatabilirsiniz. Meta açıklamaları ise arama sonuçlarında sitenizin tanıtım metnini temsil eder ve kullanıcıların tıklamalarını sağlar.
 
URL yapısını optimize etmek de önemlidir. Temiz, anlaşılır ve anahtar kelimeleri içeren URL’ler kullanarak. Arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olabilirsiniz. İçerik kalitesi de büyük bir öneme sahiptir. Yüksek kaliteli, özgün ve değerli içerikler oluşturarak kullanıcıların ilgisini çekebilirsiniz. Ayrıca içeriği düzenli olarak güncellemek de önemlidir.
 
Başlıklar ve alt başlıklar içeriğinizi yapılandırmak ve arama motorlarına içeriğinizin yapısını anlatmak için kullanılır. Anahtar kelimeleri başlıklarda ve alt başlıklarda doğal bir şekilde kullanmaya özen gösterin. İç bağlantılar da önemli bir unsurdur. İç bağlantılar kullanarak farklı sayfalarınızı birbirine bağlayabilir. Kullanıcıların içerikler arasında gezinmesini sağlayabilirsiniz.
 
Ssite içi SEO, web sitenizin içerik, yapı ve özelliklerini optimize etmek için önemli bir adımdır. Anahtar kelime araştırması yapmak, başlık etiketleri, meta açıklamaları, URL yapısı, içerik kalitesi, başlıklar ve alt başlıklar. İç bağlantılar gibi faktörleri doğru bir şekilde uygulamak organik arama trafiğinizi artırmanıza. Ve web sitenizin sıralamalarını yükseltmenize yardımcı olacaktır.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu