Canonical URL Nedir? Nasıl Kullanılır?
Canonical Etiketler Nedir?
Kurallı etiketler, Google’a ve diğer arama motorlarına hangi sayfanın standart sürüm olduğunu söyleyen HTML parçalarıdır.
Bir web sayfasının HTML kaynak kodunun <head></head> bölümünde bulunan bir kanonik etiket şuna benzer;
Canonical URL’ler Nedir?
Kurallı URL, bir sayfanın yinelenen sürümlerine sahip olduğunuzda, o sayfanın ana kopyasının URL’sidir.
Canonical URL’ler Başka Nasıl Belirtilebilir?
-
HTTP başlığınızda. “rel=canonical” HTTP başlık yanıtını ekleyin.
-
Site haritanızda . Site haritası, Google’a listelenen tüm sayfaların standart olduğunu önerir, ancak Google hangilerinin kopya olduğunu anlayacaktır.
-
301 yönlendirmeleri kullanarak . Google, yönlendirilen sayfayı standart olarak anlar.
Neden SEO için Canonical URL’ler Kullanmalısınız?
Canonical URL’ler, Google’ın sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olur. Bu da sitenizin arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir.
Bunun nedeni, arama motorlarının ve kullanıcıların, yinelenen sayfaların hangi sayfadan geldiğini bilmelerine izin vermeleridir. Bu nedenle, Google’ın sitenizi taraması ve doğru bir şekilde dizine eklemesi daha kolaydır.
Sitenizi SEO için optimize etmek üzere kanonik etiketleri nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Arama Sonuçlarında Gösterilmesi Gereken Canonical URL’yi Belirtin
Arama motorlarının sıralamasını istediğiniz URL’yi belirtmek için canonical etiketleri kullanın. Bu şekilde Google, türev sayfalardan biri yerine orijinal sayfayı görüntüler.
Canonical URL, kullanıcıların tıklaması için daha cazip olabilir.
Şöyle düşünün, hangisini tıklamanız daha olasıdır?
- https://www.domain.com/page-1/
- https://www.domain.com/index.php?id=2
Büyük olasılıkla, ilki.
Yinelenen veya Neredeyse Aynı Sayfalarda Geri Bağlantıları Birleştirin
Sitenizde yinelenen veya neredeyse aynı sayfalar olduğunda, tek tek URL’lerin dış kaynaklardan geri bağlantı kazanma şansı vardır.
Birden çok sayfadan gelen geri bağlantıları belirttiğiniz tek bir URL’de birleştirmek için standart URL’ler kullanın.
Bu, normalde birden çok URL’de dağıtılan bu bağlantı sinyallerinin daha güçlü tek bir sayfada birleştirildiği göz önüne alındığında, sitenizin sıralamasına yardımcı olabilir.
Ortak İçeriği Yönetme
İçeriğin yeni izleyicilerin önüne yerleştirilmesi için farklı web sitelerinde ortak kullanıma sunulması alışılmadık bir durum değildir.
Yinelenen sayfaların arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) sıralanmasını önlemek ve orijinal içeriğin sıralanan içerik olduğundan emin olmak için, sıralama sinyallerini birleştirmek için kanonik URL’leri kullanabilirsiniz.
Canonical Etiket Nasıl Uygulanır?
HTML kodunuzda standart URL’ler belirtebilirsiniz. Sayfanızın başlığında rel=”canonical” etiketini kullanmanız gerekir.
CMS’niz, HTML’ye girmeden standartlar belirlemenize de izin verebilir.
WordPress’te Canonical URL Ayarlama
Bir WordPress SEO eklentisi kullanarak WordPress sitenizde kanonik URL’ler ayarlayabilirsiniz .
Bunu en popüler iki eklenti olan Yoast ve RankMath ile nasıl yapacağımıza bakacağız.
Yoast ile Canonical Etiketler
Yoast kullanıyorsanız, herhangi bir sayfada veya gönderide Yoast SEO seçeneklerine gidin ve ‘gelişmiş’ sekmesini genişletin.
Burada sayfanın standart URL’sini belirtebileceğiniz bir alan bulacaksınız.
RankMath ile Canonical Etiketler
RankMath kullanıyorsanız, yukarıdakine benzer bir uygulama şeklidir.
Herhangi bir sayfada veya gönderide, RankMath meta kutusunun ‘gelişmiş’ sekmesine gidin ve sayfa için standart bir URL belirleme seçeneği göreceksiniz.
Wix’te Canonical URL Ayarlama
Varsayılan olarak, Wix sayfaları varsayılan olarak kendi kendini referans alan bir standart etiket kullanır.
Bunu değiştirmeniz gerekirse. Menüler ve Sayfalar’a gidip ilgili sayfanın üzerine gelip daha fazla göster simgesine tıklayarak ve ardından. Özel Meta Etiketler başlığı altında SEO seçenekleri > Gelişmiş SEO ve ‘Yeni Etiket Ekle’ seçeneğine giderek yapabilirsiniz.
HTTP Üstbilgisinde Kanonikler Nasıl Ayarlanır?
Kurallı etiketleri kullanmanın bir alternatifi, bir rel=”canonical” HTTP başlığı uygulamaktır . Bu uygulama türü, PDF’ler veya diğer HTML dışı belgeler için standart bir URL belirtmek içindir.
Sitenizin .htaccess dosyasına erişebilmeniz gerekir. .htaccess dosyasında, şuna benzeyen bir kod ekleyerek standart bir URL belirtin.
Kanonik URL’leri Belirtmek İçin 301 Yönlendirmelerini Kullanma
Google, standart URL’leri belirtmek için 301 yönlendirmelerini kullanabileceğinizi belirtir.
Bununla birlikte, 301 yönlendirmeleri kullanırsanız, yalnızca kurallı URL’nin gerçekten var olacağını açıklığa kavuşturalım. Diğer yinelenen sürümler buna yönlendirecektir.
Bununla birlikte, 301 yönlendirmeleri genellikle bazı belirli sorunlar için yinelenen içerik sorunlarını çözmenin en iyi yoludur.
Bunlar gibi;
- Sayfanın hem HTTP hem de HTTPS sürümlerine sahip olduğunuzda. Google, HTTPS sürümlerini tercih eder, bu nedenle SEO’nuzun HTTP sürümünü HTTPS sürümüne yönlendirmesi iyidir.
- Sitenizin hem WWW hem de WWW olmayan sürümlerine sahip olduğunuzda. Bu, Google’ın sitenizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.
- Hem sondaki eğik çizgi hem de sonunda olmayan eğik çizgi URL’leriniz olduğunda. Bir URL sonunda eğik çizgi ile bitiyorsa ve siz aynı URL’ye sahipseniz, Google bunları iki farklı sayfa olarak kabul edebilir.
Site Haritalarındaki kanonik URL’ler
Google, bir site haritasındaki tüm URL’lerin potansiyel olarak kanonik olduğunu düşünür. Google, site haritasındaki sayfalarda yinelenen içerik bulursa. Yinelenen içeriğin hangi sürümünün canonical olduğuna karar verecektir.
Google, bir site haritasında belirtilen URL’lerin standart sürümler olduğunu varsaydığından, mümkünse standart olmayan URL’leri site haritalarına dahil etmemeye dikkat edin.
Bunun standart URL’leri belirtmesi garanti edilmez. Ancak site haritalarını yapılandırırken göz önünde bulundurulması gereken en iyi uygulamadır.
Kurallı Etiket En İyi Uygulamaları
Standart etiketleri uygulamanın zor olması gerekmez ve birkaç basit en iyi uygulamayı anladığınızda, yinelenen içerik sorunlarını tespit edip temizlemenin çok daha kolay hale geldiğini göreceksiniz.
Kanonik URL’leri uygularken, her zaman şunlardan emin olun.
Sayfa Başına Yalnızca Bir Kanonik URL Belirtin
Sayfa başına yalnızca bir kanonik URL belirtmelisiniz, aksi takdirde büyük olasılıkla tümünün göz ardı edildiğini göreceksiniz.
Doğru Etki Alanı Protokolünü Belirtin
Siteniz HTTPS protokolünü kullanıyorsa, buna kanonik URL’niz olarak uygun şekilde başvurduğunuzdan emin olun.
Sondaki Eğik Çizgi veya Sondaki Eğik Çizgi Olmayan URL’leri Belirtin
Sayfalarınızda URL’lerin sonunda eğik çizgi kullanıp kullanmadığına dikkat edin. Aynı URL hem eğik çizgiyle hem de eğik çizgi olmadan mevcutsa, Google bunları iki ayrı URL olarak görebilir. Gerekirse sonuna eğik çizgi ekleyerek standart URL’nize doğru şekilde başvurduğunuzdan emin olun.
WWW Olmayan veya WWW URL’leri Belirtin
Bir URL’nin WWW olmayan ve WWW sürümleri, arama motorları tarafından yinelenen sayfalar olarak görülür; bu yüzden doğru olanı belirttiğinizden emin olun.
Mutlak URL’ler kullanın
Kanonik etiketlere, doğru şekilde yorumlanmalarını sağlamak için göreli yerine mutlak URL’ler kullanılarak başvurulmalıdır.
Bu, alan adınız da dahil olmak üzere tam URL’yi eklemeniz gerektiği anlamına gelir. Bunun gibi;
Ve bu değil;
Canonical Etiketleri Uygularken Kaçınılması Gereken Yaygın Hatalar
Kurallı etiketi uygularken yanlışlıkla hata yapmak alışılmadık bir durum değildir. İşte daha yaygın hatalardan bazıları;
Yeniden Yönlendirilen Bir Sayfaya Kanonik Etiket Ayarlamayın
Daha sonra yeniden yönlendirilen standart bir URL oluşturmamaya dikkat edin. Bunun yerine, standart URL’yi yönlendirme hedefi olarak ayarlayın.
Alakasız İçeriğe Canonical Etiket Ayarlamayın
Sitenizdeki Canonical Etiketleri Denetleme (ve Sorunları Düzeltme)
Standartlaştırmayla ilgili herhangi bir sorunu bulabilmek için sitenizin standart etiketlerini denetlemeniz gerekir.
Bunu Semrush Site Denetim aracı ile yapabilirsiniz. Web siteniz için site denetim raporunu çalıştırdığınızda, kanonik etiketlerle ilgili bir dizi kontrol bulacaksınız.
Bunların neler olduğuna ve sorunların nasıl çözüleceğine bakalım.
AMP Sayfalarında Canonical Etiketi Yok
AMP sayfaları standart etiketlere sahip olmadığında, Site Denetim aracı bunu bir sorun olarak işaretler. Sayfanızın AMP ve AMP olmayan sürümleri arasında standartlaştırmanın olması önemlidir.
Her AMP sayfasının <head> bölümüne AMP olmayan sayfayı gösteren bir rel=”canonical” etiketi ekleyerek bunu düzeltebilirsiniz.
Yinelenen İçerik için Canonical Etiketi Yok
Site Denetimi, yinelenen içeriğiniz olduğunda işaretler ve standart bir etiket eklemenizi veya sayfayı yeniden yönlendirmenizi önerir.
Yinelenen içerik, sahip olduğunuz diğer içeriğe en az %85 oranında benzeyen içerik olarak kabul edilir.
Kırık Canonical Etikete Sahip Sayfalar
Sayfalarınızda bozuk standart bağlantılar varsa, bunlar standart URL’ler olarak anlaşılmaz.
Bu hatayı görmeniz, kanonik etiketlerinizin var olmayan web sayfalarını işaret ettiği ve sonuç olarak içeriğinizin taranması ve dizine eklenmesi sürecini karmaşıklaştırdığı anlamına gelebilir.
Canonical bağlantıların bozuk olduğu sayfalar bulursanız, bunları doğru standart URL’lere güncellediğinizden emin olun.
Sayfaların Birden Çok Canonical URL’si Var
Bir sayfada birden fazla kanonik URL olduğunda bu hatayı görürsünüz. Bunu düzeltmek için, yinelenen etiketleri kaldırmanız ve yalnızca birini yerinde bırakmanız gerekir.
Kurallı etiket hatalarını ve diğer birçok sorunu düzeltmek için Semrush Site Denetim aracını kullanmaya başlayın.
Sonuç
Canonical etiketler o kadar karmaşık değildir. Başlangıçta kafanı karıştırman zor.
Canonical etiketlerin bir yönerge değil, arama motorları için bir sinyal olduğunu unutmayın. Başka bir deyişle, sizin beyan ettiğinizden farklı bir kanonik seçebilirler.
Hem kullanıcı tarafından beyan edilen hem de Google tarafından seçilen standartı görmek için. Google Search Console’daki URL Denetleme aracını kullanabilirsiniz.
-
Uygun canonical etikete sahip alternatif sayfa. Bu, standart bir etiketle alternatif bir sayfa belirttiğiniz ve buna uyulduğu sayfaları gösterir. Temel olarak, seçtiğiniz bir sayfada birleştirmeyi amaçladığı şekilde çalışıyor.
-
Kullanıcı tarafından seçilen standart olmadan çoğaltın. Yinelenen sayfalar var ve bunların hiçbirinde seçilmiş bir standart yok. Bu durumda Google sizin için bir tane seçmiştir, bu yüzden tercih ettiğiniz bu değilse. Bir rel=canonical etiketi eklemelisiniz.
-
Yinelenen, Google, kullanıcıdan farklı bir standart seçti. Bu, Google’ın önerilen standartlarınızı yok saymayı seçtiği ancak yine de dizinde göstermek için farklı bir sürüm seçtiği durumları gösterir.
-
Yinelenen, gönderilen URL standart olarak seçilmedi. Bu aynı zamanda bir standartlaştırma sinyalinin yok sayılması durumudur. Bu yinelenen sayfa grubunda açıkça işaretlenmiş bir standart URL yoktur ve bu durumda. Google, dizinde gönderdiğiniz URL dışında başka bir URL’nin gösterilmesi gerektiğine inanmaktadır.