SEO

HTTP Durum Kodlarının SEO’ya Etkisi

404, 301 ve 500 gibi HTTP durum kodları, normal bir ziyaretçi için pek bir şey ifade etmeyebilir, ancak SEO için inanılmaz derecede önemlidir. Sadece bu da değil, Googlebot gibi arama motoru örümcekleri bunları bir sitenin sağlığını belirlemek için kullanır.

Bu durum kodları, tarayıcı ile sunucu arasında neler olduğunu görmenin bir yolunu sunar. Bu kodların birçoğu, örneğin, istenen içeriğin bulunamadığına dair bir hata belirtirken.

Diğerleri yalnızca istenen malzemenin başarılı bir şekilde teslim edildiğini gösterir. Bu yazıda, en önemli HTTP başlık kodlarına ve bunların SEO için ne anlama geldiğine daha yakından bakacağız.

HTTP Durum Kodları Nedir ve Bunları Neden Görüyorsunuz?

HTTP durum kodu, bir tarayıcı tarafından yapılan bir istek yerine getirilebildiğinde veya karşılanamadığında sunucunun gönderdiği üç basamaklı bir mesajdır. Resmi W3C teknik özelliklerine göre, birçoğuna rastlama olasılığınız düşük olan düzinelerce durum kodu vardır. Kod referansları da dahil olmak üzere durum kodlarına ilişkin kullanışlı bir genel bakışa ihtiyacınız varsa, HTTPstatuses.com’da bir tane bulabilirsiniz.
 
Bu kodları tam olarak anlamak için, bir tarayıcının bir web sayfasını nasıl aldığını bilmelisiniz. Her web sitesi ziyareti, bir sitenin URL’sini yazarak veya bir arama motoruna bir arama terimi girerek başlar. Tarayıcı, ilgili web sayfası için sitenin IP adresini ister. Sunucu, tarayıcıya isteğin sonucunu bildiren HTTP başlığına gömülü bir durum koduyla yanıt verir. Her şey yolunda olduğunda, web sitesinin içeriğiyle birlikte tarayıcıya bir HTTP 200 başlık kodu geri gönderilir.
 
Ancak, istenen içerikte veya sunucuda bir sorun olması da mümkündür. 404 hata sayfası veren sayfa bulunamadı olabilir veya sunucuyla ilgili geçici. Teknik bir sorun olabilir ve bu da 500 Dahili Sunucu Hatasına neden olabilir. Bu HTTP durum kodları, sitenin ve sunucusunun sağlığını değerlendirmek için önemli bir araçtır. Bir site, içeriğini indeksleyen bir arama motoruna düzenli olarak uygunsuz HTTP başlık kodları gönderirse. Sıralamasına zarar verecek sorunlara neden olabilir.
 
İşte bir web sayfası için 200 OK mesajı içeren HTTP başlığının bir parçası;
Ancak, istenen içerikte veya sunucuda bir sorun olması da mümkündür. 404 hata sayfası veren sayfa bulunamadı olabilir veya sunucuyla ilgili geçici. Teknik bir sorun olabilir ve bu da 500 Dahili Sunucu Hatasına neden olabilir. Bu HTTP durum kodları, sitenin ve sunucusunun sağlığını değerlendirmek için önemli bir araçtır. Bir site, içeriğini indeksleyen bir arama motoruna düzenli olarak uygunsuz HTTP başlık kodları gönderirse. Sıralamasına zarar verecek sorunlara neden olabilir.

Farklı aralıklar

İstemci ve sunucu arasındaki işlem sürecinin farklı yönlerini tanımlayan beş HTTP durum kodu aralığı vardır. Aşağıda beş aralığı ve bunların ana hedefini bulacaksınız;

  • 1xx – Bilgilendirici.
  • 2xx – Başarı.
  • 3xx – Yönlendirme.
  • 4xx – İstemci Hataları.
  • 5xx – Sunucu Hatası.

SEO İçin En Önemli HTTP Durum Kodları

Söylediğimiz gibi, kod listesi uzundur, ancak birkaç tanesi özellikle SEO’lar ve kendi sitesinde çalışan herkes için önemlidir.

Aşağıda bunların hızlı bir özetini yapacağız;

200: Tamam / Başarılı

Muhtemelen böyle olması gerekir; bir istemci, sunucudan içerik ister ve sunucu, 200 başarı mesajı ve istemcinin ihtiyaç duyduğu içerikle yanıt verir. Sunucu ve müşteri mutlu ve tabii ki ziyaretçi. 2xx’deki tüm mesajlar bir tür başarı anlamına gelir.

301: Kalıcı Olarak Taşındı

301 HTTP başlığı, istenen URL kalıcı olarak yeni bir konuma taşındığında kullanılır. Siteniz üzerinde çalışırken, eski bir URL’yi yeni bir URL’ye yönlendirmek için düzenli olarak 301 yönlendirmesi yapmanız gerektiğinden, bunu sıklıkla kullanacaksınız.

Bunu yapmazsanız, kullanıcılar eski URL’yi açmaya çalışırlarsa bir 404 hata sayfası görürler ve bu sizin istediğiniz bir şey değildir. 301 kullanmak, eski URL’nin bağlantı değerinin yeni URL’ye aktarılmasını sağlar.

302: Geçici Taşındı

302, hedef varış noktasının bulunduğu, ancak farklı bir konumda yaşadığı anlamına gelir. Ancak bunun geçici bir durum olup olmadığını söylemediği için oldukça belirsiz bir durum kodudur. 302 yönlendirmesini yalnızca bir.
 
URL’yi geçici olarak farklı bir kaynağa yönlendirmek istiyorsanız. Ve aynı URL’yi tekrar kullanacağınızdan eminseniz kullanın.
 
Arama motorlarına URL’nin tekrar kullanılacağını söylediğiniz için, bağlantı değerlerinden hiçbiri yeni URL’ye aktarılmaz. Bu nedenle, örneğin alan adınızı taşırken veya site yapınızda büyük değişiklikler yaparken 302 kullanmamalısınız.
 
Ayrıca 302 yönlendirmesini uzun süre yerinde bıraktığınızda arama motorları bu 302 yönlendirmeyi 301 yönlendirmesi olarak değerlendirebilir.
 

304: Değiştirilmemiş

304 yönlendirmesi, istenen kaynağın istemci tarafından en son erişilmesinden bu yana değiştirilmediğini gösteren bir tür HTTP yanıt kodudur.
 
Bu, sunucunun kaynağı tekrar göndermesi gerekmediği. Bunun yerine istemciye önbelleğe alınmış bir sürüm kullanmasını söylediği anlamına gelir.
 
304 yanıt kodu, büyük web siteleri için tarama bütçesinden tasarruf etmenin bir yoludur. Bunun nedeni, Google’ın tarayıcısının değiştirilmemiş sayfaları. Yeniden taramaması ve bunun yerine yeni ve güncellenmiş sayfaları taramaya odaklanabilmesidir.
 

307: Geçici Yönlendirme

307 kodu, HTTP1.1’deki 302’nin yerini alır ve tek ‘gerçek’ yönlendirme olarak görülebilir. Orijinal istek yöntemini olduğu gibi tutarken bir URL’yi geçici olarak yeni bir.
 
URL’ye yönlendirmeniz gerekirse, 307 yönlendirmesi kullanabilirsiniz. 307, URL’nin geçici olarak yeni bir konuma sahip olduğunu özellikle belirtmesi dışında 302’ye çok benziyor.
 

403: Yasaklı

403, tarayıcıya istenen içeriğin kullanıcı için yasak olduğunu söyler. Doğru oturum açma kimlik bilgilerine sahip değillerse, bu içerik o kullanıcı için yasak olarak kalır.

404: Bulunamadı

En görünür durum kodlarından biri olan 404 HTTP başlık kodu, aynı zamanda en önemlilerinden biridir. Bir sunucu 404 hatası döndürdüğünde, içeriğin bulunamadığını ve muhtemelen silindiğini bilirsiniz.

Ziyaretçileri bu mesajlarla rahatsız etmemeye çalışın, bu yüzden mümkün olduğunda bu hataları düzeltin. Ziyaretçileri eski URL’den ilgili içeriğe sahip yeni bir makaleye veya sayfaya göndermek için bir yönlendirme kullanın.

Bu 404 mesajı Google Search Console’da izleyin ve mümkün olan en düşük miktarda tutun. Pek çok 404 hatası, Google tarafından kötü bakımın bir işareti olarak görülebilir.

Karşılığında genel sıralamanızı etkileyebilir. Sayfanız bozuksa ve sitenizden kaldırılması gerekiyorsa, 410 Google’a daha net bir sinyal gönderir.

410: Gitmiş

410 durum kodunun sonucu, içerik bulunamadığından 404 ile aynıdır. Ancak 410 ile arama motorlarına istenen içeriği sildiğinizi söylersiniz. Bu nedenle, bir 404’ten çok daha spesifiktir. Bir bakıma, arama motorlarına URL’yi dizinden kaldırmasını emredersiniz.

Bir şeyi sitenizden kalıcı olarak silmeden önce kendinize bu sayfanın bir benzeri olup olmadığını sorun. Eğer öyleyse, bir yönlendirme yapın. Değilse, belki de onu silmemeli ve geliştirmelisiniz.

451 HTTP durum kodu, istenen içeriğin yasal nedenlerle silindiğini gösterir. Bir yayından kaldırma talebi aldıysanız veya bir yargıç size belirli içeriği çevrimdışına alma emri verdiyse. Arama motorlarına sayfaya ne olduğunu bildirmek için bu kodu kullanmalısınız.

500: Dahili Sunucu Hatası

500 hatası, sunucunun beklenmeyen bir durumla karşılaştığını bildiren genel bir mesajdır. Bu, neyin sebep olduğunu belirlemeden talebi yerine getirmesini engelledi. Bu hatalar herhangi bir yerden gelebilir.

Belki web barındırıcınız komik bir şey yapıyordur veya sitenizdeki bir komut dosyası hatalı çalışıyordur. İşlerin nerede yanlış gittiğini görmek için sunucunuzun günlüklerini kontrol edin.

503: Hizmet Kullanılamıyor

503 HTTP durum kodu, sunucunun geçici olarak isteği işleyemeyeceğini gösteren sunucu tarafı hatasıdır. Bunun nedeni aşırı yükleme, bakım veya sunucudaki diğer sorunlar olabilir. 503 durum kodu, arama motorlarına sitenin güvenilmez veya kullanılamaz olduğunu bildirebileceğinden.
 
Uzun sürerse SEO’yu etkileyebilir. Olumsuz SEO etkilerinden kaçınmak için, 503 durum kodu yalnızca kısa vadeli durumlar. İçin kullanılmalı ve tarayıcılara sitenin ne zaman çevrimiçi olacağına dair net bir mesaj sağlamalıdır.
 
Retry-AfterDeğeri, tarayıcılardan belirli bir süre sonra tekrar denemelerini istemek için kullanabilirsiniz.

HTTP Durum Kodlarıyla Çalışma

HTTP durum kodları, SEO’ların ve arama motoru örümceklerinin hayatlarının büyük bir parçasıdır. Bunlarla her gün karşılaşacaksınız ve bu, farklı durum kodlarının ne anlama geldiğini anlamanın anahtarıdır.

Örneğin, sitenizden bir sayfayı silerseniz, 301 ve 410’a hizmet verme arasındaki farkı bilmelisiniz. Farklı amaçlara hizmet ederler ve bu nedenle farklı sonuçlara sahiptirler.

Sitenizin oluşturduğu durum kodlarının türlerini anlamak için Google Search Console’a giriş yapmalısınız. Dizine Ekleme bölümünde, Googlebot’un belirli bir süre içinde bulduğu tarama hatalarını bulacaksınız.

Sitenizin doğru bir şekilde dizine eklenebilmesi için bu tarama hatalarının düzeltilmesi gerekir.

HTTP durum kodları, SEO'ların ve arama motoru örümceklerinin hayatlarının büyük bir parçasıdır. Bunlarla her gün karşılaşacaksınız ve bu, farklı durum kodlarının ne anlama geldiğini anlamanın anahtarıdır.

Sonuç

Bu kodlara aşina olun çünkü sık sık ortaya çıktıklarını göreceksiniz. Hangi yönlendirmelerin kullanılacağını bilmek, sitenizi optimize ederken sıklıkla güvenmeniz gereken önemli bir beceridir. Google Search Console’daki tarama hatalarına bir bakış, size arka planda neler olup bittiğini göstermek için yeterli olacaktır.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu