SEO

Kullanıcı Arama Niyeti Nedir?

SEO, web sitenize daha fazla trafik çekmenin bir yoludur. Google’da üst sıralarda yer alarak, sitenize daha fazla insan çekersiniz, bu da daha fazla satış ve geri dönen ziyaretçi sağlar. İnsanları sitenize çekmek için içeriğinizi doğru kelimeler için optimize etmeniz gerekir.

Ancak, sıralama şansınızı artırmak, insanları ürünlerinizi satın almaya ikna etmek, haber bülteninize abone olmak ve hatta web sitenize geri gelmek için arama amacını dikkate almalısınız.

Bu gönderide size arama amacının ne olduğunu ve içeriğinizi arama amacı için nasıl optimize edebileceğinizi anlatacağız.

Arama Niyeti Nedir?

Arama amacı (kullanıcı amacı olarak da bilinir), bir kullanıcının bir arama motorunda bir sorgu ararken sahip olduğu birincil hedeftir. Çoğu zaman, kullanıcılar arama yaparken belirli bir türde yanıt veya kaynak ararlar.

Örneğin hamburgeri ele alalım. Bir hamburger tarifi aramanın amacı, paket hamburger aramaktan ve hamburgerin geçmişini aramaktan da farklıdır. Hepsi aynı genel konu (hamburger) etrafında dönse de, bu kullanıcıların hepsinin farklı amaçları vardır.

Arama Niyeti SEO İçin Neden Önemlidir?

Arama amacını ne kadar iyi anladığınız, sıralama yeteneğinizi ve okuyucularınızın sayfanızın içeriğinden memnun olup olmadığını etkiler. Hatta Google, Kalite Değerlendirici Yönergelerinde niyet hakkında ayrıntılı bilgi verir .

Arabaların nasıl çalıştığını öğrenmek isteyip de tüm arama sonuçlarınız size araba satmaya çalışsaydı ne kadar hayal kırıklığına uğrardınız? Bu deneyim, SEO stratejinize kullanıcı niyetini ekleyerek engellemeye çalıştığınız şeydir.

Arama amacını tam olarak anlamak size şu konularda yardımcı olabilir:

  • İşletmenizin ve hedef kitlenizin ihtiyaçlarına uygun arama terimlerini hedefleyerek daha etkili anahtar kelime araştırması yapın.
  • Kullanıcı sorularını yanıtlayan içerik oluşturun ve sayfaları hem kullanıcılar hem de arama motorları için kolay olacak şekilde yapılandırın.
  • Arama motorlarının kullanıcıları için daha değerli ve alakalı olduğunu anladığı içerik oluşturarak daha üst sıralarda yer alın

Arama Amacı Türleri

Birkaç farklı arama amacı türü vardır. En sık kullanılan dört tanesine değineceğiz;

1. Bilgilendirme

Tahmin etmiş olabileceğiniz gibi, bilgilendirme amaçlı aramalar, bilgi arayan kullanıcılardan gelir! Bu bir nasıl yapılır kılavuzu, bir tarif veya bir tanım şeklinde olabilir. Kullanıcılar sonsuz sayıda soruya yanıt arayabilecekleri için en yaygın arama amaçlarından biridir. Yalnızca “Levent Demirbaş” diye arama yapan kullanıcılar, büyük ihtimalle Levent Demirbaş hakkında bilgi arıyorlardır.

Örnekler:

  • “Arama Niyeti Neden Önemlidir?”
  • Serp Nedir?
  • “Samsun Havalimanına Yol Tarifi”
  • “A Milli Takım Maç Skoru”

Bilgilendirme 

2. Gezinme

Bu arama yapanlar, belirli bir web sitesine gitmek istiyor ve Google’da hızlı arama yapmak genellikle URL’yi yazmaktan daha kolay. Kullanıcı ayrıca tam URL’den emin olmayabilir veya belirli bir sayfayı, örneğin bir oturum açma sayfasını arıyor olabilir. Bu nedenle, bu aramalar genellikle marka veya web sitesi adlarıdır ve kullanıcıların tam sayfayı bulmasına yardımcı olacak ek özellikler içerebilir.

Örnekler:

  • “Spotify Girişi”
  • “Instagram”
  • “Swarm”
  • “Google Analytics”

3. İşlemsel

İşlemsel arama yapanlar bir satın alma işlemi yapmak istiyor. Bu bir ürün, hizmet veya abonelik olabilir. Her iki durumda da, ne aradıkları hakkında iyi bir fikirleri var. Kullanıcı zaten satın alma modunda olduğundan, bu terimler genellikle markalıdır. Kullanıcılar artık ürünü araştırmıyor, onu satın alacak bir yer arıyorlar.

Örnekler:

  • “Logitech Gaming Mouse Satın Al”
  • “Semrush Kupon Kodu”
  • “En Uygun Laptop Çantası”
  • “Youtube Premium Fiyatı”

İşlemsel

4.Ticari Araştırma

Kullanıcılar bir satın alma işlemi yapmaya hazır olmadan önce ticari araştırmalarına başlar. Bu, ürünleri, markaları veya hizmetleri daha ayrıntılı araştırmak için aramayı kullandıkları zamandır. Araştırmalarının bilgilendirme aşamasını geçtiler ve odak noktalarını birkaç farklı seçeneğe daralttılar. Buradaki kullanıcılar, kendileri için en iyi çözümü bulmak için genellikle ürünleri ve markaları karşılaştırırlar.

Örnekler:

  • “Semrush vs Ahrefs”
  • “Spotify İnceleme”
  • “Blog İçin Wordpress veya wix”

Arama Amacı Nasıl Belirlenir?

Yukarıda kısaca belirttiğimiz gibi, anahtar kelime değiştiriciler, arama amacı için yararlı göstergeler olabilir. Ancak sadece terimleri bilmek yeterli değil, anahtar kelime araştırması söz konusu olduğunda bu terimleri nasıl bulduğunuzu da merak ediyor olabilirsiniz.

Neyse ki, kullanılabilecek bir dizi güvenilir anahtar kelime araştırma aracı var. Belirli değiştiricileri veya tümcecikleri içeren terimleri filtreleyebileceğiniz için filtre özellikleri burada en yararlı olacaktır.

Ayrıca, anahtar kelimeleri SERP özelliğine göre filtreleyebilirsiniz. Örneğin bilgilendirme amacını ele alarak, bilgi panelleri, ilgili sorular ve öne çıkan snippet’ler için sıralanan anahtar kelimeleri filtreleyebilirsiniz.

Tam Resme Bakarsak

Terimlerin genellikle birden fazla arama amacı olduğunu unutmayın, bu nedenle yalnızca anahtar kelimelere veya SERP’ye bakmak, onu gerçekten tanımlamak için nadiren yeterlidir. Bununla birlikte, bu bütünsel yaklaşımı benimsemek sizi en belirgin amaca yaklaştıracaktır.

Ayrıca, SERP’lerin değişken olduğunu not etmek önemlidir, bu nedenle bir anahtar kelime bu ay bir amaç için sıralanabilirken, bu gelecek ay değişebilir.

Arama Niyetini Anlamak

Arama Amacı İçin Nasıl Optimize Edilir?

Araştırmanızı yaptınız ve hangi sayfalarla hangi anahtar kelimeleri hedeflediğinizi biliyorsunuz. Şimdi optimizasyon zamanı. Başlamak için sağlam bir yer, sayfalarınızın meta verileridir –– başlık etiketinizi, H1 ve H2’lerinizi spesifik anahtar kelime hedeflemenizi yansıtacak şekilde güncelleyin. Tıklama oranını artırmak için, hızlı bir kopyayla (tıklama tuzağı oluşturmadan) başlık etiketinizden yararlanmaya çalışın.

Yarışmaları İnceleyin

Çoğu yarışmada olduğu gibi, etkinlikten önce mevcut kazananları belirlemek iyi bir fikirdir. Bu nedenle, yeni sayfalar oluşturmaya veya mevcut içeriği yeniden biçimlendirmeye geçmeden önce, en üst sıralarda yer alan sayfalara bir göz atın ve kendinize şu soruları sorun:

  • Nasıl Formatlanırlar?
  • Tonları Ne?
  • Hangi Noktaları Kapsıyorlar?
  • Neyi Kaçırıyorlar?

Artık yanıtlarınızı konuyla ilgili en iyi, en alakalı içeriği oluşturmak için kullanabilirsiniz.

İlgili SERP Özellikleri İçin İçeriği Biçimlendirin

SERP özelliklerini arama amacı için ipucu olarak kullandığınız gibi, sayfalarınızın biçimlendirmesi ve içeriği hakkında bilgi vermek için de kullanılabilirler. Örneğin, öne çıkan snippet numaralandırılmış bir liste içeriyorsa, Google’ın bu biçimi o terim için takdir ettiğini ve ödüllendirdiğini söylemek güvenlidir.

Benzer şekilde, SERP ilgili soruları döndürürse, içeriğinizde bu soruları açık ve öz bir şekilde yanıtladığınızdan emin olun.

Önemli Çıkarımlar

Arama amacı etrafında SEO içeriği oluştururken, aşağıdakileri aklınızda bulundurduğunuzdan emin olun:

  • İçeriği optimize etmeden önce arama amacını anlayın.
  • Yeni terimler keşfederken, anahtar kelime araştırmanızda belirli değiştiriciler kullanın.
  • Optimal biçimlendirme ve içerik seçeneklerini belirlemek için SERP’leri kullanın.
  • Her seferinde değerli, kaliteli içerik sağlayın.

Belirli arama amaçları için SEO için optimize edilmiş içerik oluşturmak basittir, ancak kolay değildir. Bu yönergeleri izleyin ve kullanıcılara ihtiyaç duydukları içeriği istedikleri biçimde verme yolunda emin adımlarla ilerleyeceksiniz.

Sonuç

Etkili bir web sitesi, kullanıcılara ihtiyaç duydukları bilgileri tam da en çok ihtiyaç duydukları anda sağlar. Bilgilendirici içerik, kullanıcıların kendileri için önemli olan konularda kendilerini eğitmelerine yardımcı olur. Ticari içerik, daha bilinçli satın alma kararları vermelerine yardımcı olur. İşlemsel ve gezinme anahtar kelimelerini hedefleyerek, dönüşüm sağlamaya hazır olduklarında sizi hızlı bir şekilde bulmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu