Google

Google Trends Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Trends, gerçek zamanlı verileri kullanarak Google arama terimlerinin popülaritesini analiz eden ücretsiz bir araçtır.

Kullanıcılara, zamandan, mevsimden ve konumdan etkilenerek insanların ne aradıklarını gösterir. Daha sonra pazarlama stratejinizi bilgilendirmek için bu bilgileri kullanabilirsiniz.

İşte göründüğü gibi:

Google Trendler Nedir?

Bu makalede, Google Trendler’i nasıl kullanacağınızı ve içerik stratejiniz için bundan yararlanmanın beş pratik yolunu ele alacağız;

  1. Şu anda trend olan konuları bulun.
  2. Sezon trendlerini belirleyin.
  3. Yerel SEO stratejinizi optimize edin
  4. Rakiplerinizi izleyin.

Google Trendler, anahtar kelime arama hacminden ziyade anahtar kelime popülaritesini ölçer.

Google bunu şu şekilde açıklıyo; “Göreceli popülerliği karşılaştırmak için her veri noktası, temsil ettiği coğrafya ve zaman aralığının toplam aramalarına bölünür.”

Google Trends’i kullanmaya başlamak için, arama çubuğuna bir anahtar kelime girin veya verilen örneklerden birini seçin.

Google Trendler Nasıl Kullanılır?

Ayrıca ülkenizdeki güncel trendler hakkında genel bilgileri görmek için aşağı kaydırabilirsiniz.

Ayrıca ülkenizdeki güncel trendler hakkında genel bilgileri görmek için aşağı kaydırabilirsiniz.

Arama çubuğunu kullanmaya karar verirseniz, sadece veri istediğiniz terimi girin ve enter tuşuna basın. “dijital pazarlama” kelimesini arayarak başlayalım.

Arama çubuğunu kullanmaya karar verirseniz, sadece veri istediğiniz terimi girin ve enter tuşuna basın. “dijital pazarlama” kelimesini arayarak başlayalım.

İki terimi karşılaştırmak için orijinal arama teriminizin yanındaki “+ Karşılaştır” düğmesine basın. “Dijital Pazarlama” ve “SEO” gibi arama terimlerini karşılaştırırsanız veriler şöyle görünür:

İki terimi karşılaştırmak için orijinal arama teriminizin yanındaki "+ Karşılaştır" düğmesine basın. "Dijital Pazarlama" ve "SEO" gibi arama terimlerini karşılaştırırsanız veriler şöyle görünür:

Alt bölgeye göre terimlerin dökümü için aşağı kaydırın;

Alt bölgeye göre terimlerin dökümü için aşağı kaydırın;

Her terimin her bölge de ne kadar popüler olduğunun bir dökümünü görebiliriz.

Google Arama Trendleri nispeten basit bir araçtır, ancak onu genel içerik stratejiniz için kullanmanın birçok yolu vardır.

Mevcut içerik stratejinizi geliştirmek ve tamamlamak için Google Trendler’i kullanmanın beş yolu.

1. Şu Anda Trend Olan Konuları Bulun

Trend olan konuları bulmak, içeriği planlamanıza, benzersiz açıları belirlemenize ve hatta bir marka olarak alakalı kalmanıza yardımcı olabilir.

Google Trendler ana sayfasında, dünya genelinde “Son zamanlarda trend olan” konuları görmek için aşağı kaydırın.

Şu Anda Trend Olan Konuları Bulun Levent Demirbas

Örnek;

Levent Demirbas

Yaklaşan canlı aksiyon Barbie filmi hakkında bir blog yazısı oluşturacak mıyız? Hayır, bu uzun vadede alakalı olmaz.

Sezon trendi, düzenli olarak, genellikle belirli bir tatil civarında ortaya çıkan bir trenddir.

Google Trendler’de trend olan konuları araştırarak, bir sonraki büyük tatiliniz için reklam vermeye ne zaman başlayacağınızı öğrenebilirsiniz.

Diyelim ki bir çiçekçi dükkanınız var. Muhtemelen Sevgililer Günü ve Anneler Günü civarında satışlarda ve aramalarda düzenli bir artış görürsünüz.

 

Başlamak için bir anahtar kelime girin ve enter tuşuna basın. “Sevgililer Günü için çiçekler” kullanalım.

Ardından, tarih aralığını ayarlamak için açılır menüyü kullanın. Yedi gün varsayılandır, ancak son bir saat kadar yakın bir zamandan 2008’e kadar uzun bir zaman öncesine kadar seçebilirsiniz.

Mevsimsel Trendleri Belirleyin

Doğru mevsimsel trend bilgilerini almak için en az birkaç yıl geriye gitmek en iyisidir.

“Sevgililer Günü için Çiçekler” 7-13 Şubat tarihlerinde trafik almaya başlar. Bu, pazarlama kampanyalarınızın başlangıcını planlamak için kullanabileceğiniz verilerdir.

Ayrıca tahmin edilmesi daha zor olan trendleri de araştırabilirsiniz.

Bir sigorta şirketi için içerik oluşturduğunuzu varsayalım. Kasırga mevsiminin tipik olarak ne zaman meydana geldiği hakkında bir fikir edinmek için birkaç yıl geriye bakabilir, ardından bu zaman diliminde içerik ve pazarlama kampanyaları oluşturabilirsiniz.

Birkaç yıl geriye gitmek, size trend olan bir konunun mevsimsel bir trend mi yoksa sadece geçici bir heves mi olduğunu da söyleyecektir. Bir anahtar kelime için trafik her yıl aynı zamanlarda artıyorsa, bu bir trenddir.

Değilse, muhtemelen bir modadır.

Geçici hevesler hızla solup gittiğinden, uzun vadeli içerik oluşturmak veya bunlarla ilgili pazarlama kampanyaları tasarlamak, zaman veya para açısından iyi bir kullanım olmayabilir.

Google Alışveriş Reklamlarını Sezona Göre Planlayın

Google Alışveriş reklamlarınızı ne zaman planlayacağınızı belirlemek için Google Trendler verilerini de kullanabilirsiniz .

Bir anahtar kelime girerek ve “Web araması”ndan “Google Alışveriş”e geçerek başlayın. Anahtar kelimemiz olarak “Wordpress Tema” seçtim.

Google Alışveriş Reklamlarını Sezona Göre Planlayın

İlginin zirve yaptığı zamanı görmek için sonuçları görüntüleyin:

Kış ve yaz aylarında ilgi artar, ilkbahar ve sonbahar aylarında ise azalır.

Aralık ve Ağustos aylarında işler yeniden toparlanmaya başladığından, bu zaman diliminde alışveriş reklamları yayınlamak size bir avantaj sağlayabilir. Kış ve yaz ayları boyunca reklam yayınlamak da güvenli bir bahis olacaktır.

3. Yerel SEO Stratejinizi Optimize Edin

Google Trendler, dünya çapında veya ülkeye, alt bölgeye, metropol alanına veya şehre göre anahtar kelime popülerliğini görüntülemenize olanak tanır.

Bu, pazarlama kampanyalarınızı iyileştirmenize ve potansiyel müşterilerinizin nerede olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.

Yerel SEO Stratejinizi Optimize Edin

Daha da fazla veri bulmak için aramamızı yalnızca Hawaii’yi kapsayacak şekilde değiştirelim.

Daha da fazla veri bulmak için aramamızı yalnızca Hawaii'yi kapsayacak şekilde değiştirelim. 

Müşterilerinizin çoğunun nerede yaşadığını zaten bilseniz bile, ilgili arama terimlerini ve önemsedikleri konuları bulmak için arama kalıplarının derinliklerine inebilir ve yerel SEO stratejinizi daha da hassaslaştırmak için yerel bir sıralama izleyici kullanabilirsiniz.

4. Rakiplerinizi İzleyin

Markanızın rekabette nasıl durduğunu görmek için Google Trendler karşılaştırma aracına geri dönün.

Bu örnek için Netflix ve Hulu kullanacağız. Bu durumda, ilgili performanslarına daha iyi bir genel bakış elde etmek için zaman çerçevesini birkaç yıl geriye almak muhtemelen daha yararlıdır.

Rakiplerinizi İzleyin Levent Demirbas

Ayrıca, her iki marka için de çok sayıda trafik artışının aynı anda meydana geldmediğini görebiliriz.

Sonuç

Google Trends, dünya çapında trend olan konuları kendi şehrinize kadar keşfetmenize olanak tanıyan yararlı bir anahtar kelime araştırma aracıdır.

İster anahtar kelimeleri araştırıyor olun, ister rakiplerinize göz kulak olun, hatta yerel bir SEO stratejisi geliştirin, bu ücretsiz araçta birçok çıkarım var.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu