SEO

WordPress Site Hızını Optimize Etmek İçin 20 İpucu

Kabul edelim; WordPress sayfalarınızın yüklenmesi sonsuza kadar sürerse, kimse beklemeyecektir. Bu, insanlar sitenize ulaşmadan trafiği ve dönüşümleri kaybettiğiniz anlamına gelir. İstatistikler, kullanıcıların bir sayfanın yüklenmesi için 3 saniyeden fazla beklemeleri durumunda. %40 oranında ayrılıp bir rakibin sitesini deneme şanslarının olduğunu gösteriyor. Bunu kimse istemez!
 
WordPress sitenizin sayfalarının hafif, hızlı olmasını ve Google’a iyi sinyaller göndermesini nasıl sağlarsınız?Yükleme sürelerini hızlı tutmak için bazı ipuçlarını ve ücretsiz WordPress eklentilerini derledim.

Site Hızını Artırmak İçin Ücretsiz WordPress Eklentileri

1. W3 Toplam Önbellek

Önbellek eklentinizin olabilecek en iyi olduğundan emin olmak istediğinizde, W3 Total Cache’i öneririz. Bu, sayfalarınızın en son sürümlerini önbelleğe alır ve hızlı bir şekilde görüntüler. Bu, sayfa yükleme sürelerini önemli ölçüde artırır çünkü sunucunuz. Birisi sitenizden o sayfayı her istediğinde web sayfasını oluşturan ayrı ayrı bileşenleri oluşturmak zorunda değildir.

2. İçerik Dağıtım Ağı (CDN)

Kullanıcınız Samsun, Türkiye’de ise, onları Ankara, Türkiye’deki bir sunucuya bağlamak istemezsiniz. Bu çok uzun sürecek. (CDN) kullanmak, sayfalarınızın ve bileşenlerinin (JavaScript, resimler vb.) kullanıcının konumuna göre en yakın konumdan sunulmasını sağlar. Bu sayede kullanıcının web sitenizin içeriğine daha hızlı erişmesi sağlanır.

3. WP-Optimize Et

Sitenizi bakımlı tutmak, hızlı bir sayfa hızına sahip olmak için çok önemlidir. WP-Optimize, sitenizi aşağı çeken gereksiz verileri temizler. Bu, spam yorumları, yayın revizyonları ve taslakları, pingback’leri, geri izlemeleri ve onaylanmamış içeriği içerebilir. Ayrıca MySQL’i birleştirecek ve haftalık optimizasyonlar planlayacaktır.

4. Smush.it

Görüntü ağırlığını sizin için azaltmak için asla WordPress’e güvenmeyin. Bir görüntü ekranınızda küçük görünse de, bu onun kapladığı alanın (gerçek veri boyutu) olduğu anlamına gelmez! Bir görüntünün ağırlığını Photoshop optimizasyonları yoluyla azaltabilseniz bile. Bu WordPress eklentisi, son görüntü ağırlığı azaltma işlemini sizin için sıkıştırmanıza yardımcı olabilir ve bu otomatiktir! Daima Smush.it! Bu, yükleme süresini azaltacaktır.

5. Revizyon Kontrolü

WordPress harikadır çünkü sıkı çalışmanızı asla kaybetmemeniz için tüm yayın revizyonlarınızı kaydeder. Ama bu bir yakalama ile birlikte gelir. Tüm bu revizyonlar veya kaydedilmiş taslaklar, hala veritabanınızda bekliyor ve potansiyel olarak sitenizin hızını düşürüyor. Revizyon Kontrolü, maksimum kayıtlı revizyon sayısını manuel olarak ayarlamanıza olanak tanır. İpucu: Nadiren dört veya beşten fazlasına ihtiyacınız olur.

6. Eklentilere Dikkat Edin!

Eklentiler söz konusu olduğunda, ÇOK seçici olmak istersiniz. Birçok eklenti, web sayfalarınıza CSS ve JavaScript dosyaları ekler. Genellikle her sayfa yüklemesinde WordPress veritabanınızı sorgularlar. Ayrıca, artık kullanmadığınız eski eklentileri devre dışı bıraktığınızdan ve kaldırdığınızdan emin olun. Sadece devre dışı bırakın ve kaldırın!

WordPress Sitenizin Hızını Artırmanın Diğer Yolları

7. İyi Bir Ev Sahibi Seçin

Zayıf bir sunucu, sitenizi ağırlaştırabilir ve hatta sitenizin saatlerce çevrimdışı kalmasına neden olabilir. Web sitenizden maksimum performansı almakla ilgileniyorsanız. WordPress kurulumları için optimize edilmiş WP Engine’i öneririz. Siteniz bir web tasarım şirketi tarafından yapıldıysa, bir paket anlaşmanın parçası olarak barındırma hizmeti sunabilirler.

8. Hafif Bir Tema Seçin

Bazen daha az. Gösterişli ekstra özellikler ve widget’lar sizi cezbedebilse de, minimalist bir tarz seçin. Bu, gezinmesi daha kolay ve yüklenmesi daha hızlı olacaktır. TheeDigital olarak, web sitenizin performansını olumsuz yönde etkileyeceği için. Müşterilerimize yanıp sönen özellikleri minimumda tutmalarını öneririz. Daha yavaş bir hız fark edeceksiniz ve muhtemelen web sitenizin arama motoru sonuçlarında sıralanmadığını fark edeceksiniz.

9. Ana Sayfayı Hızlı Yükleme için Optimize Edin

Ana sayfalar, bir web sitesindeki en ağır ve en yavaş sayfalar olma eğilimindedir. Minimalist, temiz bir tarz tutmaya çalışın. Temanız etkin olmayan eklentiler eklediyse, bunları kaldırın. Ayrıca, temanızın çok sayıda pencere öğesiyle gelmesi, hepsini kullanmanız gerektiği anlamına gelmez. Kullanıcı deneyimini düzenli tutun ve kullanıcılara hızlı bir şekilde yüklenen bir sayfa vererek genel deneyimini iyileştirin. Ana sayfanızdaki gönderi sayısını azaltın ve her zaman tam gönderiler yerine alıntıları gösterin. Kesin, odaklanmış bir ana sayfa, gezinme kolaylığını artıracak, yükleme sürelerinizi hızlandıracak ve hemen çıkma oranınızı azaltacaktır.

10. Hotlinking’i Devre Dışı Bırakın

Hotlinking, diğer sitelerin doğrudan resimlerinize bağlantı vermesine ve bunları kendi sitelerinde kullanmasına olanak tanır. Siteniz daha popüler hale geldikçe, daha fazla insan resimlere hotlink vererek bant genişliğinizi emecek ve hızınızı yavaşlatacaktır. İşte hotlinking’i devre dışı bırakma kodu. Aşağıdakileri sitenizin .htaccess dosyasına kopyalayıp yapıştırın.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^https://(www\.)example.com/.*$ [NC] RewriteRule \.(gif|jpg|jpeg|bmp|zip|rar|mp3|flv|swf|xml|php|png|css|pdf)$ – [F]

11. Pingback’leri ve Geri İzlemeleri Devre Dışı Bırakın

Diğer web sitelerinin sitenize geri bağlanması, SEO’nuz için harikadır. Kendi sitenizde dahili bağlantılar oluşturmak da önemlidir. Ancak, tüm bu pingback’ler sitenizi yavaşlatabilir. Geri pingleri ve geri izlemeleri devre dışı bırakmak geri bağlantıları kapatmaz, yalnızca bildirim sisteminizi kapatır. Not – bazı temalar görsel olarak geri pingleri ve geri izlemeleri bir makalenin yorumlarına benzer şekilde görüntüler. Seçtiğiniz temada durum buysa, bunu etkin bırakmayı düşünebilirsiniz.

-> WP-Admin -> Ayarlar -> Tartışma’da hepsini kapatın. “Diğer bloglardan gelen bağlantı bildirimlerine izin ver (geri ping ve geri izleme)” seçimini kaldırmanız yeterlidir.

12. HTTP İsteklerini En Aza İndirin

Resimler ve çizelgeler etkileşimi artırabilir ancak hızınızı da yavaşlatabilir. Sayfanızı gereksiz resimlerle aşırı yüklemeyin. Görüntü ağırlıklı bir sayfa oluşturmak istiyorsanız, ilk sayfa yükleme süresini azaltmak için Smush.it’i kullanarak tüm görüntüleri optimize ettiğinizden emin olun.

13. Gezinme Görüntülerini Değiştirin

HTTP isteklerinden bahsetmişken, birçok tema, RSS beslemesi, gezinme noktaları veya sosyal mekanlara bağlantılar gibi şeyleri temsil etmek için resimler kullanır. Bir web sayfasındaki her görüntünün, yükleme sürelerini ve sunucu yüklerini artıran bir HTTP isteğini (sunucuya gidiş-dönüş) temsil ettiğini unutmayın. Tema ve gezinme resimlerini, bu resim eserlerini görüntülemek için vektör simgelerini kullanan Font Awesome’deki simgelerle değiştirmeyi düşünün. Bonus puanlar, vektör simgelerinizin ayak izini daha da azaltmak için Fontello gibi bir hizmet kullanın.

14. Görsel Boyutlarını Küçült

Sayfa resimlerinizi minimum ağırlıkta ezmek istediğiniz aynı nedenlerle, aynısını sayfanızın JavaScript ve CSS dosyalarına da yapmak isteyeceksiniz. Bunu yapmak için çevrimiçi olarak JSCompress ve CSS Minifier gibi birçok araç var.

15. .htaccess Dosyanızı Yapılandırın

Yaygın sayfa yapıları için tarayıcının önbelleğinden yararlanın. Sitenizin yaygın olan ve genellikle sık değişmeyen bölümleri için (CSS, JavaScript, jpeg, vb.). Kullanıcının web tarayıcısına bu yapıları yerel önbelleğinde saklamasını söylemeyi düşünün. Bu şekilde, bir kullanıcı sayfalarınızdan birinden diğerine geçerken veya web sayfalarınızdan birine geri döndüğünde. Bu ortak sayfa bileşenleri, ağ genelinde sunucunuzdan veya CDN’nizden talep edilmek yerine. Kullanıcının web tarayıcısından yerel olarak yüklenir. Web geliştirme konusunda derinlemesine bir anlayışa sahip değilseniz, lütfen bu işi profesyonellere bırakın.

Bunu gerçekleştirmek için sitenizin .htaccess dosyasını yapılandırabilirsiniz.

ExpiresDefault üzerinde ExpiresActive
“erişim artı 1 ay”

# CSS
ExpiresByType text/css “erişim artı 1 yıl”

# Veri alışverişi
ExpiresByType application/json “access plus 0 saniye”
ExpiresByType application/ld+json “access plus 0 saniye”
ExpiresByType application/vnd.geo+json “access plus 0 saniye”
ExpiresByType application/xml “access plus 0 saniye”
ExpiresByType text/xml “erişim artı 0 saniye”

# Favicon (yeniden adlandırılamaz!) ve imleç görüntüleri
ExpiresByType image/x-icon “erişim artı 1 hafta”

# HTML bileşenleri (HTC’ler)
ExpiresByType text/x-bileşeni “erişim artı 1 ay”

# HTML
ExpiresByType text/html “erişim artı 0 saniye”

# JavaScript
ExpiresByType uygulaması/javascript “erişim artı 1 yıl”

# Manifest dosyaları
ExpiresByType application/manifest+json “erişim artı 1 yıl”
ExpiresByType application/x-web-app-manifest+json “access plus 0 saniye”
ExpiresByType text/cache-manifest “erişim artı 0 saniye”

# Medya
ExpiresByType audio/ogg “access plus 1 ay”
ExpiresByType image/gif “access plus 1 ay”
ExpiresByType image/jpeg “access plus 1 ay”
ExpiresByType image/png “access plus 1 ay”
ExpiresByType video/mp4 “access plus 1 ay”
ExpiresByType video/ogg “erişim artı 1 ay”
ExpiresByType video/webm “erişim artı 1 ay”

# Web beslemeleri
ExpiresByType uygulaması/atom+xml “erişim artı 1 saat”
ExpiresByType uygulaması/rss+xml “erişim artı 1 saat”

# Web yazı tipleri
ExpiresByType uygulaması/font-woff “erişim artı 1 ay”
ExpiresByType uygulaması/font-woff2 “erişim artı 1 ay”
ExpiresByType uygulaması/vnd.ms-fontobject “erişim artı 1 ay”
ExpiresByType uygulaması/x-font-ttf ” erişim artı 1 ay”
ExpiresByType yazı tipi/opentype “erişim artı 1 ay”
ExpiresByType image/svg+xml “erişim artı 1 ay”

16. Zombie Cron’ları Sil

WordPress, düzenlediğiniz bir gönderinin revizyonunu kaydetmek gibi birçok yaygın görevi çalıştırmak için Cron’u (zamana dayalı bir iş zamanlayıcı) kullanır. Temanız ve birçok eklentiniz de gün içinde farklı aralıklarla çalışan cron işleri yaratıyor. Yaygın bir sorun, eski temaların ve güncel olmayan eklentilerin bugün hala çalışan cron işleri oluşturmuş olabileceğidir. Değerli ve çoğu zaman pahalı veritabanı çağrılarını kullanmalarını önlemek için bunların temizlenmesi gerekir. 5-15 saniyelik uzun sayfa yüklemelerine sahip sitelerin, çoğu yoğun web sitesi saatlerinde çalışan yüzlerce “zombi” cron işinin doğrudan sonucu olduğu durumlar olmuştur. Cron işlerini görüntüleyerek, kontrol ederek ve silerek WordPress cron sisteminizde neler olup bittiğini analiz etmenizi sağlayan WP Crontrol gibi iyi bir eklenti kullanmanızı öneririz.

17. Yorumları Sayfalara Böl

Sayfalarınızda çok sayıda yorum alıyorsanız, bu harika. Ancak sitenizi yavaşlatıyor olabilir. Yorumlarınızı sitenizi yavaşlatmadan sürdürmek için yorumları sayfalara bölmek isteyeceksiniz. Bunu yapmak için  Ayarlar » Tartışma’ya gidin  ve “Yorumları sayfalara ayır” seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin.

18. Uzun Yazıları Sayfalara Bölün

Yorumları sayfalara ayırmanın yanı sıra, WordPress sitenizi hızlandırmak için uzun yazıları sayfalara bölmeyi de düşünebilirsiniz. Uzun gönderiler daha üst sıralarda yer alma eğiliminde olsa ve birçok kullanıcı onları sevse de. Özellikle onlara eklenmiş birkaç resim varsa, sitenizi yavaşlatıyor olabilirler. Bunları birden çok sayfaya bölmeyi düşünün. Tek yapmanız gereken, <!––nextpage––>etiketi makalenizde bir sonraki sayfaya bölmek istediğiniz yere eklemek.

19. WordPress Veritabanını Temizleme

İstenmeyen verileri sildiğinizde, boyutu küçük tutar ve yedeklemelerinizin boyutunu küçültmeye yardımcı olur. İçeriğinizin spam yorumlarını, sahte kullanıcıları ve eski taslaklarını da silmelisiniz.

20. Sitenize Doğrudan Ses/Görüntü Yüklemeyin

WordPress, düzenlediğiniz bir gönderinin revizyonunu kaydetmek gibi birçok yaygın görevi çalıştırmak için Cron’u (zamana dayalı bir iş zamanlayıcı) kullanır. Temanız ve birçok eklentiniz de gün içinde farklı aralıklarla çalışan cron işleri yaratıyor. Yaygın bir sorun, eski temaların ve güncel olmayan eklentilerin bugün hala çalışan cron işleri oluşturmuş olabileceğidir. Değerli ve çoğu zaman pahalı veritabanı çağrılarını kullanmalarını önlemek için bunların temizlenmesi gerekir. 5-15 saniyelik uzun sayfa yüklemelerine sahip sitelerin, çoğu yoğun web sitesi saatlerinde çalışan yüzlerce “zombi” cron işinin doğrudan sonucu olduğu durumlar olmuştur. Cron işlerini görüntüleyerek, kontrol ederek ve silerek. WordPress cron sisteminizde neler olup bittiğini analiz etmenizi sağlayan. WP Crontrol gibi iyi bir eklenti kullanmanızı öneririz.

Sonuç

WordPress sitenizin hızını optimize etmek, kullanıcı deneyimini artırmak ve arama motoru sıralamalarınızı yükseltmek için önemlidir. Yukarıdaki 20 ipucunu uygulayarak sitenizin hızını artırabilirsiniz. Hızlı hosting, önbellekleme, resim optimizasyonu, CDN kullanımı gibi yöntemlerle sitenizin yükleme süresini azaltabilirsiniz. Ayrıca gereksiz eklentileri kaldırarak. CSS ve JavaScript dosyalarını optimize ederek ve sayfa önbellekleme kullanarak performansı artırabilirsiniz.
 
Bununla birlikte, her site farklıdır ve optimize etme süreci deneme yanılma gerektirebilir. Site hızınızı düzenli olarak test edin ve iyileştirmeleri takip edin. Bu, kullanıcıların sitenizi daha hızlı açmasına ve daha iyi bir deneyim yaşamasına yardımcı olacaktır.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu