Wordpress

WordPress Nedir?

Gelişmiş yeteneklere sahip web sitesi oluşturulmak isteniyorsa, mutlaka Wordpress nedir? Konusunun ayrıntılı olarak incelenmesi gerekir. MySQL veri tabanını kullanan PHP ile yazılmış bir yönetim şekli olan Wordpress, açık kaynaklı ücretsiz web sitesi oluşturma platformudur.

İçerik üreticileri bu platformun kaynaklarını kullanarak, kişisel veya ticari web sitelerini oluşturabilirler. Platform dahilinde sunulan birçok uygulama aracı ve görseller, zengin içerikli web siteleri oluşturulmasına katkı sağlar.

Benzer ücretsiz uygulamalar ile karşılaştırıldığında, Wordpress’in daha donanımlı olduğu, kullanıcıya daha çok yetkilerin tanındığı görülebilir. Bu da platform üzerinde oluşturulan web arayüzünün kişiselleştirilebilmesine ve daha fazla ziyaretçi çekmesine etki eder.

Wordpress Ne İçin Kullanılır?

Web sitesi oluşturarak daha fazla kitleye ulaşmak, istisnasız tüm firmaların hayalidir. Bunun için de kullanışlı oluşturmak gerekir. Web sitesi oluşturulmasında Java, PHP, HTLM5 gibi birçok yazılım dili kullanılır.

Wordpress PHP yazılım dilini kullanarak, güçlü alt yapıya sahip web sitesi oluşturulmasını sağlar. Web sitesinin alt yapısı kadar, arama motorlarında üst sıralara taşınmak da önemlidir. Bunun için SEO çalışmalarına da yer verilmesi gerekir.

Wordpress’in kod tabanı SEO çalışmalarının kolaylıkla yerine getirilmesine katkı sağlar. Hatta sistem dahilinde ücretsiz Wordpress’in SEO eğitim videoları da, bu amaçla kullanılabilir. Wordpress platformunu, resim ve videoların çok rahatlıkla web sayfasına gömülmesine, bunlar üzerinde düzenleme yapılmasına olanak verir.

Platformun avantalarını kullanan kişiler, kullanıcı profili atayarak, ihtiyaçları doğrultusunda yeni eklemeler yapabilir, kullanışlı araçlar sayesinde siteye yeni sayfalar ekleyebilirler. Wordpress’in dahilinde oluşturulan web siteleri, mobil uyumludur. Bunun için farklı araçlara ihtiyaç duymayan web sitesi, hız konusunda da tüm gereksinimleri karşılar.

Wordpress’in Avantajları Nelerdir?

Ücretsiz olması Wordpress’in en büyük avantajı gibi görülse de, asıl avantajları kullanışlı araçlarından kaynaklıdır. Temel bilgilere sahip bir kullanıcı çok rahatlıkla Wordpress ile web sayfasını oluşturarak yayına sunabilir.

Platform avantajları açısından değerlendirildiğinde;

  • Kullanımı kolay kullanıcı ara yüzü,
  • Mobil uyumluluğu,
  • Hızı,
  • Özel menüleri,
  • Yerleşik blok avantajları,

Türünden birçok avantaj sağlar. Wordpress 5.0 sürümü ile kullanıcıların hizmetine sunulan Gutenberg Düzenleyici, kullanıcının web sayfasını düzenlerken, sürükle ve bırak tekniğini kullanmasına olanak verir. Bu sayede kullanıcılar web sayfalarında düzenlemeler yaparken, daha esnek davranabilirler.

Neden Wordpress Tercih Etmeliyiz?

Microsoft’un basit ofis yazılımlarını kullananlar bile, çok kolaylıkla Wordpress platformunda web sayfasını oluşturabilir. Platformun web sayfası oluşturmaktaki basit yetenekleri, sadece basit web sitesi oluşturulabileceği anlamına gelmez. GNU Genel Kamu Lisansına sahip olan platform, yüzlerce geliştirici ve kullanıcı tarafı ile işbirliğine giderek, açık kaynaklı yazılımı kullanır.

Bu sayede sürekli iyileştirmelere ve güncellemelere yer verilir. Bu durum platformun gelişmiş web sitesi oluşturulmasına da olanak verir. Platformda web sitesini oluşturan kullanıcılar, bunun için bir ödeme bulunmayacakları gibi, hosting ve domain için de ödeme de bulunmazlar. Birçok işletme çevrimiçi varlığını sürdürmek ister.

Wordpress’in mükemmel araçları ile oluşturulan web sitelerinde, müşteriler kolaylıkla işletme ile iletişime geçebilir, varsa ihtiyaçlarını sayfa üzerinde oluşturabilir, fiyat tekliflerinden yararlanabilir. Firmada oluşturduğu web sitesi üzerinden üye kaydı oluşturarak ziyaretçi devamlılığını sağlayabilir, ürünleri üzerinde tam kontroller sağlayarak, satışını gerçekleştirebilir.

Wordpress.com Ve Wordpress.org Arasındaki Farklar

Her ne kadar aynı amaca hizmet etse de, Wordpress.com ile Wordpress.org birçok yönü ile birbirinden ayrılır. Wordpress.com daha çok ticari kaygıları olmayan, bu amaç için web sitesi oluşturmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilir.

Bu platformda kullanılabilecek 100 farklı tema bulunur ve tamamı ücretsiz olarak kullanılabilir. Ticari kaygıları olan ve daha fazla ziyaretçi çekmeyi amaçlayan kullanıcılar ise, web sitelerinin oluşturulmasında Wordpress.org platformunu tercih edebilirler. Bu platform dahilinde 2.000’den fazla tema kullanılabilir ve kullanıcı araçları daha gelişmiştir.

Wordpress.com ile oluşturulan siteler, domain adresinin uzantısında platformu da kullanmak zorundadırlar. Ancak profesyonel oluşumlarda, domain adresinin doğrudan com ile bitirilmesi önem arz eder. Wordpress.org ile oluşturulan sitelerin domain adresinde platformun kullanılmasına ihtiyaç duyulmaz. İçerik üreticileri için ilk başlarda com uzantılı platform cazip gelebilir.

Ancak içeriklerin sahiplenmesi, geliştirilmesinin önemli olduğu durumlarda, oluşturulan web sitesinin alt yapısının daha güçlü olması, kapanma risklerine karşı önlemlerin alınmış olması gerekir. Bu da ancak gelişmiş araçlara sahip olan org uzantılı platformdan gerçekleştirilebilir. Bu sistemde web sitesinin bir sunucusu da olur ve kapanma riskine oldukça düşüktür.

Wordpress.com Nedir? Nasıl Kullanılır?

2003 yılında Wordpress.com’un temelleri atıldığında, bir blok scripti olarak tasarlanmıştı. İlk başlarda yeterli ilgiyi görmeyen platform, 2005 yılında yapmış olduğu gelişmelerde ismini duyurmaya başladı ve 1,5 sürümü 900 binin üzerinde indirme sayısına ulaştı.

Bu sayede herhangi bir teknik bilgiye sahip olmadan ve hosting satın almadan kolaylıkla web sitesi oluşturulabilir hale geldi. Wordpress’in 2006 yılında piyasaya sürülen 2.0.2 sürümüne Türkçe dil seçenekleri de dahil edildi. Platform 2007 yılına geldiğinde 3 milyon indirdirme sayısına ulaşmıştır. PHP ve MySQL alt yapısını kullanan Wordpres.com, açık kaynaklı içerik yöntem yazılımıdır.

Wordpress.com araçlarının kullanılabilmesi için, platform üzerinde hesap oluşturulması gerekir. Blok oluşturmak veya küçük işletmelerin görünür olması için, Wordpress.com kullanılabilir. Platformun sol kenar çubuğunda yer alan sayfalar veya gönderiler kısmından, sayfa düzenlemesi yapılabilir, gönderiler paylaşılabilir.

Kullanıcılar site düzenleyici bölümünden, menüleri, renkleri ve alt bilgileri düzenleyebilirler. İçerik eklenmesi için, sayfalar ve gönderiler bölümüne giriş yapılması gerekir. Yeni sayfa oluşturmak için, tekrardan düzenleyici noktasına gitmek gerekir.

Kullanıcılar buradan hazır seçenekler değerlendirebilecekleri gibi, boş sayfa üzerinde de kendilerine göre uygulamanın izin verdiği ölçüde düzenlemeler yapabilirler. Kullanıcılar gerekli düzenlemeler sağladıklarında, domain oluşturma seçeneğini kullanarak xxxwordpress.com adresi edinebilirler. Oluşturulan sitenin yayına verilmeden önce, son kontrollerin sağlanması için ön izleme yapmakta mümkündür.

Wordpress.org Nedir? Nasıl Kullanılır?

Kullanıcılar biraz kodlama bilgisi, biraz hosting ve domain yöntemi konulara hakim olduğunda, wordpress.com ile gelişmiş web sitesi oluşturabilirler. Wordpress.org, Wordpress.com’dan farklı olarak hostinge kurulur. Kurulum sonrasında uygulama dahilinde yer verilen binlerce eklenti ve tema kullanılabilir hale gelir.

Diğer uygulamada olduğu gibi, bu uygulamada da ücretsiz temalar bulunabilir. Ancak profesyonel tema ve eklentilerin kullanılır hale gelmesi için, bir miktar ödeme yapılması gerekir. Bu amaçla piyasadan sağlanan tema ve eklentilerde, uygulama dahilinde web sitesine entegre edilebilir. Wordpress.org uygulamasında temel düzeyde web sitesi oluşturulacaksa, hosting ve domain ödemelerinin kullanıcılar tarafından ödenmesi gerekir.

Wordpress ücretsiz sürümünde olduğu gibi, org sürümünde de sayfa ekle, yönet ve yazı ekle, yönet araçlarına yer verilmiştir. Kullanıcılar bu sayede boş sayfa açarak mevcut ücretsiz temaları kullanabileceği gibi, kaynaklardan tema edinerek de sisteme dahil edebilirler. Uygulamanın gelişmiş araçları sayesinde, yönetim panelinden ilan vermek oldukça kolaydır. Ancak profesyonel anlamda ilan sayfası oluşturulacaksa, kodlama ve yazılım bilgisine de ihtiyaç duyulur.

Wordpress Temaları Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Web sitelerinin görünür yüzünü oluşturan temalar, sayfanın yapısına ve amacına uygun olarak özenle seçilmeli, gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra web sitesine dahil edilmelidir. Web sayfası oluşturulmasında gelişmiş yeteneklerini kullanan Wordpress uygulamaları da, kullanıcıların bu ihtiyaçlarını hazır temaları ile sağlar.

Hatta bu temaların kullanıcının ihtiyaçlarına göre özelleştirilmesi de mümkündür. Bu amaçla uygulama dahilinde ücretli ve ücretsiz temalar yer alır. Ücretiz temalar genellikle temel düzeyde web sayfası oluşumlarında kullanılırken, ücretli temalar daha profesyonel oluşumlara hizmet eder.

Uygulama dahilinde admin panelinde yer alan impreza bölümünden tema ayarlamaları kolayca yapılabilir. Sistem dahilinde bulunan temalar, kullanıcılar tarafından herhangi bir ayarlamaya gereksinim duyulmadan da web sitesine dahil edilebilir.

Wordpress Eklentileri Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Web sitelerinde temalar kadar eklentilerde büyük öneme sahiptir. Wordpress, kullanıcılarının eklenti ihtiyaçlarını da çok rahatlıkla karşılayabilir. Tema özelliklerinde olduğu gibi, eklenti özelliklerinde de ücretli ve ücretsiz uygulamalara yer verilmiştir. Wordpress’in eklentileri web yapımcılarının ihtiyaç duyduğu küçük yazılımlardan oluşur.

Genellikle ziyaretçilerin web sitesinden faydalanabileceği birçok araç bu eklentiler sayesinde oluşturulur. Site haritasının çıkartılması, canlı destek hizmetlerinin verilmesi gibi uygulamalar eklentiler ile gerçekleştirilir. Kullanıcının herhangi bir yazılım ve kodlama bilgisi olmasa da, Wordpress.org dahilinde hazır bulunan eklentiler çok rahatlıkla web sitesine dahil edilebilir.

Web sitelerinde eklentilerin gerekli durumlarda kullanılması gerekir. Çünkü gereksiz olduğu durumlarda kullanıldığında, sitenin hızını önümle ölçüde etkiler. Bu türden araçlar birtakım yazılım ve kodlamalar içerir.

Bu nedenle eklenti temininde güvenilir kaynakların kullanılması, güvenlik testinin gerçekleştirilmesi gerekir. Eklenti temininde kullanıcıların yanında olan Wordpress, dış kaynaklardan sağlanan veya oluşturulan eklentilerin test edilmesine de olanak verir.

Wordpress İle Blog Oluşturmak İçin Nelere İhtiyacınız Var?

Web sitesinde blok oluşturmak ve yayına vermek için, normal koşullarda alan adı (domain) alınması, bu amaçla web barındırma (hosting) sağlanması, oluşturulan sitenin SSL sertifikası ile korunması gerekir. Ancak bu gereksinimlerin tamamı Wordpress uygulaması dahilinde, ek kaynaklara gereksinim duyulmadan gerçekleştirilebilir.

1. Alan Adı (Domain) Nedir?

Oluşturulan bir web sitesinin arama motorlarında görünür olması için, IP adresine ihtiyaç duyulur. Ancak kullanılan IP adreslerinin her zaman akılda tutulması olanaksızdır. Bu nedenle alan adı anlamına gelen, domain kullanılır. Domain, bir web sitesinin arama motorlarında bulunmasına yarayan adresidir. Kişisel kullanımda olan web siteleri com uzantılıdır.

Bir Alan Adı

2. Web Barındırma (Hosting) Nedir?

Barındırma anlamına gelen hosting, web sitesine gömülen resimleri, sayfaların, dokümanların bir sunucuda tutulmasını, istenildiğinde bu türden içeriklere erişilebilmesine olanak sağlar.

3. SSL Sertifikası Nedir?

Güvenli yuva katmanı anlamına gelen SSL sertifikası, web sunucusu ile web tarayıcısı arasında protokollerin güvenli bir şekilde yerine getirilmesi için, şifreli bağlantı sistemidir. Bu sayede şirketler, kurumlar, kuruluşlar işlemlerini SSL sertifika uygulaması ile güvence altın alarak, gizlilik ve güvenliği sağlayabilirler. Bu durum adres çubuğu üzerinde URL’nin hemen yanında asma kilit sembolü ile gösterilir.

Adım Adım Wordpress Kurulumu

Diğer ortamlarda olduğu gibi, Wordpress uygulamasında web sitesi oluşturmak veya kurulumunu gerçekleştirmek için, öncelikle hosting ve domain adresine ihtiyaç duyulur. Bu sayede kullanıcılar domain ile sitenin adresini belirlerken, hosting sayesinde de 7/24 ziyaretçi trafiği yönetilebilir. Alan adı alırken, ı, ş, ö, ç, ğ Türkçe karakterler kesinlikle kullanılmaz.

Google gibi bazı arama motorları SSL sertifikasına zorunlu tutarlar. Bu nedenle hosting ve domain sağlandıktan sonra SSL sertifikasının da sağlanması gerekir. Web sitesi oluşturmak için gereksinimler sağlandığında, Wordpress’in resmi web sayfasından giriş sağlanabilir. Sayfa girişinde cPanel sayesinde çok rahatlıkla kurulum gerçekleştirilir.

Kurulum sağlandığında açılır panelde, URL adresi, site adı ve uzantısı oluşturulması istenir. İlk aşamada yükleme dizini boş bırakılmalıdır. Uygulamanın kullanılabilir sürümleri ekranda gösterilir. Kullanıcıların sürümlere seçim oluşturması mümkündür. Ancak sürümler hakkında herhangi bir bilgisi olmayan kullanıcılar, ekranda görünür konumda bulunan sürümü kullanabilirler.

SSL sertifikasını kullanacaklar, https:// adresine seçenek oluşturmalıdır. Yükleme dizininde satın alınan domain adresi yazılmalıdır. Bu seçenek oluşturulmadığında, oluşturulacak web demo olarak gerçekleştirilir. Site name bölümüne, sitenin ismini, site description bölümüne sitenin sloganı yazılabilir.

Boş bırakılsa da olur. Admin kısmından yetkilendirilmiş kullanıcı adı, parola, e posta adresi oluşturulur. Select language bölümünde, yönetim panelinin ve içeriklerin kullanacağı yazılım dili seçilir. Böylece gerekli bilgiler sağlandığında, uygulamanın kullanıcı paneli açılır. Kullanıcı admin girişi yaparak gerekli içerikleri sitesine yükleyebilir.

Blogunuzu Tanıtın

Hiçbir yazılım ve kodlama bilginiz olmasa da, Wordpress araçları kullanılarak birkaç adımda web sitenizi oluşturabilir, oluşturduğunuz web sitesi ile bloğunuzu kolayca yayınlayabilirsiniz. Wordpress.com araçlarını kullandığınızda, ücretsiz tema ve eklentileri de bu amaçla kullanabilirsiniz.

Blogunuzdan Para Kazanın

Blogundan para kazanmak isteyen ve bu amaçla gelişmiş web sitesi oluşturmak isteyenler, Wordpress.org uygulamasından faydalanabilirler. Wordpress bu uygulaması ile profesyonel web oluşumları için, gelişmiş tema ve eklenti içeriklerine yer vermiştir. Üstelik yazılım ve kodlama yetenekleri bulunan kullanıcılar da, uygulama dahilinde kullanabilirler.

WordPress Nasıl Kurulur? (Video)

Sonuç

Bu yazım da Wordpressin ne olduğunu ve gerekli tüm detaylarını anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bulursunuz. Bir sonraki wordpress yazım da görüşmek dileğiyle! Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Wordpress’de Kullanıcı Eklenebilir Mi?

Admin girişi sağlanarak Wordpress ile oluşturulan web sayfasına da kullanıcı ekleyebilir, gerekli yetkilendirmeler yapılabilir. Bunun için veri tabanına kullanıcı ekle butonuna gidilmesi gerekir. Uygulama dahilinde her atanan kullanıcı için, farklı yetkilendirmeler yapılabilir.

Wordpress’de Nasıl Görünür Olunur?

Kurulumu tamamlayan ve web sitesini oluşturan kullanıcılar, arama motorlarında web sitesini bulamıyorlarsa, kullanıcı paneline dönüş yaparak, arama motoru görünürlüğü kısmında yer alan işaretin kaldırılması gerekir.

Uygulama dahilinde oluşturulan web siteleri için bu seçeneğin kullanılması önerilir. Bu sayede yayın gerçekleşmeden önce, mevcut hataların görülmesi ve düzeltilmesi olanaklıdır. Admin hesabı ile giriş sağlandığı durumlarda, her zaman değişiklikler yapılabilir.

Wordpress Uygulamaları Ücretli Mi?

Wordpress’in tüm uygulamaları ücretsizdir. Ancak uygulama dahilinde sunulan bazı temalar ve eklentiler ücretlidir. Uygulamanın ücretsiz araçlarıyla da çok kullanışlı siteler oluşturulabilir. Ancak profesyonel anlamda web sitesi ihtiyaçlarını karşılamak, bu sayede zengin içerikler oluşturmak isteyen kullanıcılar, mutlaka ücretli araçları deneyimlemeleri önerilir.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu