WordPress Nedir?
WordPress ücretsiz, açık kaynaklı bir web sitesi oluşturma platformudur. Daha teknik bir düzeyde, WordPress, MySQL veritabanı kullanan PHP ile yazılmış bir içerik yönetim sistemidir (CMS).
WordPress, çeşitli web siteleri için mükemmel bir web sitesi platformudur. Bloglamadan e-ticarete, iş ve portföy web sitelerine, WordPress çok yönlü bir CMS’dir. Kullanılabilirlik ve esneklik göz önünde bulundurularak tasarlanan WordPress, hem büyük hem de küçük web siteleri için harika bir çözümdür.
WordPress Web Sitesi Nedir?
WordPress web sitesi, içerik yönetim sistemi (CMS) olarak WordPress kullanan herhangi bir web sitesidir. WordPress, hem web sitesinin arka ucunu (bir kullanıcının değişiklik yapmak veya yeni içerik eklemek için oturum açtığı arayüz) hem de ön ucu (ziyaretçilerinizin web’de gördüğü web sitesinin görünen kısmı) güçlendirir.
WordPress ile oluşturabileceğiniz web sitesi türlerine sadece birkaç örnek:
- Blog : Blog, düşünceleri, fotoğrafları, incelemeleri, öğreticileri, tarifleri ve çok daha fazlasını paylaşmaya ayrılmış özel bir web sitesi türüdür. Bloglar genellikle en son yayınlanan içeriği ilk önce görüntüler.
- E-ticaret Web Sitesi : Bir e-ticaret web sitesi, çevrimiçi olarak mal veya hizmet satmanıza ve bir çevrimiçi ödeme sistemi aracılığıyla ödeme almanıza olanak tanır.
- İşletme Web Sitesi : Birçok işletme, kendi web siteleri şeklinde çevrimiçi bir varlığa sahip olmaktan faydalanacaktır. İşletmenizin, müşterilerin şirketiniz ve sunduğunuz şeyler hakkında bilgi edinmesi için bir web sitesine ihtiyacı varsa, WordPress mükemmel bir seçenektir.
- Üyelik Web Sitesi : Bir üyelik web sitesi, içeriği bir ödeme duvarının veya hesap girişinin arkasına koymanıza olanak tanır. Sayfalara veya gönderilere erişmek için kullanıcıların giriş yapması veya içerik için ödeme yapması gerekir.
- Portföy Web Sitesi : WordPress üzerine kurulu bir portföy web sitesi ile sanat eserinizi, tasarım becerilerinizi ve daha fazlasını sergileyin.
- Forum Web Sitesi : Bir forum web sitesi, kullanıcıların soru sorması veya tavsiye paylaşması için yararlı bir yer olabilir. İster inanın ister inanmayın, birçok forum web sitesi WordPress üzerinde çalışır.
- Etkinlik Web Sitesi : WordPress, etkinlik ayrıntılarınızı paylaşmanızı ve bilet satmanızı kolaylaştırır.
- E-öğrenme web sitesi : Öğrenciler bir e-öğrenme web sitesinden çevrimiçi kurslar alabilir, ilerlemelerini izleyebilir, kaynakları indirebilir ve çok daha fazlasını yapabilir.
- Düğün Web Sitesi : WordPress üzerine kurulu bir düğün web sitesi ile büyük gününüzün ayrıntılarını paylaşın. Bir dizi WordPress düğün temasıyla bir web sitesini hızlı ve kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.
Bir WordPress web sitesini özelleştirmek söz konusu olduğunda olasılıklar sonsuzdur. WordPress temaları ve eklentileri, yeni tasarım seçenekleri ve ek işlevler ekleyebilir. Ücretsiz temalar ve eklentiler için WordPress temalarına göz atın.
WordPress Özellikleri
Bir web sitesi oluşturma platformu ve CMS olarak WordPress, etkileyici bir özellik setine sahiptir. İşte WordPress’in birçok özelliğinden sadece birkaçı.
- SEO : Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) teknik düzeyde başlar ve WordPress, SEO için olağanüstü bir kod tabanı sunar. SEO, web sitenizin içeriğinin Google veya Bing gibi yaygın arama motorları aracılığıyla bulunmasını sağlar
- Hız : WordPress, bir web sitesinin yükleme hızını yavaşlatan “bloat” kodunu sürekli olarak kaldırmaya çalışan yalın bir web sitesi çerçevesidir.
- Mobil uyumlu : Çoğu WordPress teması artık mobil uyumlu veya kullanıma hazır.
- Kullanımı kolay kullanıcı arayüzü : WordPress’in karmaşık ayarlar olmadan kullanımı çok kolaydır. Bir WordPress işlemcisi kullanabiliyorsanız, WordPress kullanabilirsiniz. WordPress ayrıca erişilebilirliğe odaklanır.
Web Genelinde WordPress Kullanım İstatistikleri
İçerik yönetim sistemlerinin kullanım istatistiklerine göre artık WordPress’in 60 milyondan fazla web sitesine veya internetteki tüm web sitelerinin %43’ne ve içerik yönetim sistemleri bilinen tüm web sitelerinin %60’ından fazlasına güç sağladığı bildiriliyor.
WordPress ücretsiz ve kullanımı çok kolay olduğundan, web sitesi oluşturucuları için altın standart olarak geniş çapta benimsenmiştir.
WordPress’i Kullanmaya Nasıl Başlarım?
Şimdi muhtemelen “WordPress’i nasıl başlatırım?” Diye soruyorsunuz.
Yine, WordPress ücretsizdir. Evet, bu doğru – %100 ücretsiz. Bugün sadece birkaç adımda bir WordPress web sitesi ile başlayabilirsiniz.
WordPress’i kullanmaya başlamak için sadece birkaç şeye ihtiyacınız olacak:
- Kaliteli web barındırma.
- Bir alan adı.
- Web sitenizde yüklü olan WordPress yazılımı (çoğu web barındırıcısı bunu sizin için halledecektir.)
WordPress.com’da bulunan barındırılan WordPress sürümünü kullanmayı tercih ediyorsanız, başlamak için bir WordPress.com hesabı oluşturmanız yeterlidir.
WordPress Nasıl Kurulur? (Video)
WordPress Eklentisi Nedir?
WordPress eklentisi, yeni özellikler, işlevler veya entegrasyonlar eklemek için web sitenize yükleyebileceğiniz bir ek kod paketidir.
- Eklentiler, WordPress panonuzdaki Eklentiler menüsü aracılığıyla eklenebilir.
- Yerleşik arama işlevini kullanarak, WordPress.org Eklenti dizininde bulunan ücretsiz bir eklenti bulabilirsiniz.
- Eklentiler, WordPress panonuzdaki Eklentiler menüsü yükleyicisi aracılığıyla yüklediğiniz zip dosyaları olarak da paketlenebilir.
Tüm WordPress Sitelerinde Olması Gereken WordPress Eklentileri
Tüm WordPress web siteleri, sahip olunması gereken bu WordPress eklentilerinden yararlanacaktır.
- WordPress Yedekleme Eklentisi : WordPress’in yerleşik bir yedekleme işlevi yoktur, bu nedenle yerinde bir WordPress yedekleme çözümüne sahip olmak, web sitenizdeki herhangi bir veriyi kaybetmeniz durumunda sizi bir sürü baş ağrısından kurtaracaktır.
- WordPress Güvenlik Eklentisi : Wordfence Security gibi bir WordPress güvenlik eklentisi, yaygın güvenlik açıklarını düzeltmek ve web sitenizi saldırılara karşı güçlendirmek için çalışır.
- WordPress SEO Eklentisi : Rank Math SEO eklentisi, SEO özellikleri ve işlevleri eklemenize yardımcı olabilir.
- WordPress Form Eklentisi : Ninja Forms gibi bir form oluşturucu eklentisi ile web sitenize iletişim formları, anketler, dosya yükleme, bağış kabul etme ve daha fazlası gibi sağlam formlar ekleyin .
- WordPress E-ticaret Eklentisi : Bir çevrimiçi mağaza aracılığıyla web sitenizde mal veya hizmet satmak istiyorsanız, WooCommerce gibi bir WordPress e-ticaret eklentisine sahip olmanız gerekir.
WordPress Teması nedir?
Bir WordPress teması, web sitenizin tasarım “çerçevesini” sağlar. Çoğu WordPress teması şunları sağlar:
- Sitenizin genel tasarımı.
- Site genelindeki yazı tipi stilleri.
- Renk uyumu.
- Blog gönderileri ve blog arşivleri için stiller.
- Sayfa düzenleri.
- Widget konumları.
Bazı temalar, WordPress sayfa oluşturucular gibi çalışır ve kod olmadan kendi sayfa düzenlerinizi oluşturmanıza olanak tanır.
- Temalar, WordPress kontrol panelinizdeki Görünüm > Temalar menüsü aracılığıyla eklenebilir.
- Yerleşik arama işlevini kullanarak WordPress.org’da ücretsiz bir tema bulabilirsiniz.
- Temalar, WordPress panonuzdaki Görünüm > Temalar menü yükleyicisi aracılığıyla yüklediğiniz zip dosyaları olarak da paketlenebilir.
WordPress ile Para Kazanmak
WordPress’ten yeni endüstriler filizlendi. Bugün, WordPress ile para kazanma olanakları, çevrimiçi bir mağaza işletmekten müşteriler için web siteleri oluşturmaya ve WordPress danışmanlığına kadar uzanmaktadır.
- Müşteriler için WordPress web siteleri oluşturun : Bir web geliştiricisi veya tasarımcısıysanız, WordPress web sitelerinde uzmanlaşabilirsiniz. WordPress’in kullanımı çok kolay olduğundan, müşterileri web sitelerini kullanmaları için eğitmek, WordPress’te uzmanlaşmanın bir bonusudur.
- WordPress Bakımı : Genellikle, WordPress site sahiplerinin web sitelerini korumak için zamanları yoktur. WordPress bakımı, yazılım güncellemeleri, yedeklemeler, güvenlik, SEO ve daha fazlası gibi önemli web sitesi görevlerini içerir.
- WordPress SEO : SEO hizmetleri, daha fazla organik arama trafiği oluşturmayı ve rakiplerini geride bırakmayı uman birçok işletme için faydalı olabilir. Web sitesi denetimleri, anahtar kelime araştırması, içerik yazma ve daha fazlasını sağlayarak WordPress SEO konusunda uzmanlaşabilirsiniz.
- WordPress Danışmanlığı : Bazı işletmeler, web sitelerini nasıl tasarlayacakları, inşa edecekleri, büyütecekleri veya geliştirecekleri konusunda rehberliğe ihtiyaç duyarlar.
- İçerik Yazma : WordPress’i nasıl kullanacağınızı bilmek, sizi içerik pazarlama hizmetlerine ihtiyaç duyan birçok işletme için çekici bir aday yapar.
Sonuç
Bu yazım da WordPressin ne olduğunu ve gerekli tüm detaylarını anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı bulursunuz. Bir sonraki wordpress yazım da görüşmek dileğiyle! Aklınıza takılan herhangi bir soru olursa yorumlar kısmına yazabilirsiniz.