SEO

WebP Görüntüleri ile SEO Performansınızı Geliştirin

HTTP arşivinin araştırmaları, bir masaüstü web sayfasının ortalama ağırlığının 2011’de 523 kb 2021’de 2196 kb yükseldiğini gösteriyor. Daha büyük bir web sitesi, daha uzun yükleme süreleri anlamına gelir ve bir bütün olarak web kullanıcıları sabırsız olma eğilimindedir.

Bu yavaş yüklenen sayfa ağırlığının çoğu resimlerden oluşur. Web sitenizi heyecan verici ve veri ağırlıklı yapan tüm güzel ortamları dahil edecekseniz. Sitenizin performansını, boyutunu ve yükleme hızını optimize etmeye yardımcı olan. Yeni teknolojilerden haberdar olmak isteyeceksiniz. 
 
WebP görüntülerinin kullanışlı olabileceği yer burasıdır. 
 
WebP, JPEG ve PNG gibi geleneksel biçimlerden daha küçük dosya boyutunda yüksek kaliteli. Görüntüler sunmak için kullanabileceğiniz kompakt, modern bir görüntü biçimidir.
 
Daha küçük resimlerle siteniz daha hızlı yüklenir ve sitenizin resim kalitesinden ödün vermeden SEO’da daha iyi sıralanır.

WebP Görüntüleri Nedir?

WebP, web için kayıplı ve kayıpsız görüntü sıkıştırma sağlayan, Google tarafından oluşturulan bir görüntü dosyası türüdür. 2011’de piyasaya sürüldü ve 2020’de tarayıcıların yaygın olarak benimsenmesinden bu yana etkili bir şekilde ana akım haline geldi. WebP dosyaları, .webp dosya adı uzantısıyla tanınabilir .

WebP açık kaynaklı bir teknolojidir ve herkes kaynak kodunu indirebilir ve katkıda bulunabilir. WebP formatı, sıkıştırılmış resimlerin boyutunu kaliteden ödün vermeden küçültmek için Google tarafından geliştirilmiştir. Şirket bunu, video ana karelerini kodlamada kullanılana benzer tahmine dayalı kodlama kullanarak yapıyor.

Google’ın araştırması, görüntüleri önemli ölçüde daha küçük dosya boyutlarına başarıyla sıkıştırmayı başardığını gösteriyor. Şirket, WebP’nin PNG dosyalarından %26 ve eşdeğer JPG dosyalarından %23-24 daha küçük olma avantajına sahip olduğunu bildirdi. Bir WebP görüntü boyutu en fazla 16383 × 16383 piksel olabilir.

WebP, web için kayıplı ve kayıpsız görüntü sıkıştırma sağlayan, Google tarafından oluşturulan bir görüntü dosyası türüdür . 2011'de piyasaya sürüldü ve 2020'de tarayıcıların yaygın olarak benimsenmesinden bu yana etkili bir şekilde ana akım haline geldi. WebP dosyaları, .webp dosya adı uzantısıyla tanınabilir .

WebP Nerede Desteklenir?

WebP’nin bu noktada oldukça yaygın bir şekilde standart olarak benimsendiğini söylemek güvenlidir. 2022 itibariyle WebP, web tarayıcıları arasında %97 pazar payına sahiptir. Buna Google Chrome, Safari, Firefox, Edge ve Opera dahildir. CMS’ler  ve Photoshop gibi grafik araçları artık genellikle WebP görüntülerini de desteklemektedir.
 
Pek çok araç WebP’yi desteklese de, JPG hala web’deki en popüler resim formatıdır. HTTP Arşivine göre WebP, 2021’de web sitelerindeki tüm görsellerin yalnızca yaklaşık %7’sini oluşturuyordu. Ancak bu sayı artıyor.

WebP Görüntü Dosyalarının Temel Özellikleri

Tüm görüntü formatları aynı özelliklere sahip değildir. WebP görüntü formatının avantajlarından biri. Diğer dosya formatlarına göre daha küçük boyutta daha fazla özelliği (saydamlık ve animasyon gibi) işleyebilmesidir.

Kayıplı ve Kayıpsız Sıkıştırma

WebP, kayıplı veya kayıpsız sıkıştırma için kullanılabilir. Bu terimler, görüntü sıkıştırma tersine çevrildiğinde ne olacağını tanımlar. Kayıplı sıkıştırma, dosya açıldığında verileri kaybederken, kayıpsız sıkıştırma çok az veri kaybeder veya hiç veri kaybetmez. Kayıplı sıkıştırmanın avantajı, kayıpsız sıkıştırmadan çok daha küçük bir dosya boyutu oluşturmasıdır.

Şeffaflık

WebP görüntüleri şeffaflığı destekler (yani bir alfa kanalı). PNG dosyaları gibi diğer biçimler de yapar, ancak JPG’ler yapmaz. Şeffaflık ayrıca Google’ın araştırmasına göre diğer biçimlere göre daha az veri ekler .

Animasyon

WebP görüntüleri, iyi bilinen GIF gibi canlandırılabilir. Bu, animasyonu desteklemeyen JPG’lere göre bir avantajdır. WebP animasyon dosyalarının boyutu da GIF veya APNG dosyalarından daha küçüktür.

Web Siteleri Oluştururken WebP Görüntüleri Kullanmanın Faydaları

WebP, görüntüleri kodlamanın daha verimli bir yoludur. Görüntü dosyalarını küçültür, daha az depolama alanı kullanır ve sitenizin daha hızlı çalışmasını sağlar. Daha küçük resimler, web tasarımınıza birkaç önemli şekilde yardımcı olur.

WebP Görüntüleri Kullanmak Sitenizi Daha Hızlı Hale Getirebilir

Veriler, bir web sitesini yavaşlatan en büyük faktörlerden biridir. PageSpeed ​​Insights, web sitenizin performansını ayrıntılı bir şekilde analiz etmek için en iyi araçlardan biridir. Site hızınızı artırmanın temel yolları olarak görüntülerin uygun şekilde boyutlandırılmasını. Verimli görüntü kodlamasını ve modern görüntü biçimlerini kullanmayı tanımlar.

Daha Hızlı Yüklenen Siteler SEO İçin Daha İyidir

Daha hızlı yüklenen bir web sitesi, arama motoru optimizasyonunuza (SEO) da yardımcı olabilir. 2021’den itibaren, Google’ın algoritma güncellemesi , birden fazla sayfa hızı ölçümü içeren sayfa deneyimini bir sıralama faktörü olarak ekliyor. Web sitenizdeki kullanıcı davranışı, özellikle hemen çıkma oranı olmak üzere sıralamanızı da etkiler.

Daha Küçük Dosyalar, Depolama Alanından Tasarruf Etmenize Yardımcı Olur

Web siteniz için bir sunucuda yalnızca çok fazla disk alanınız var ve web sitenizin barındırılmasına bağlı olarak, depolama pahalı olabilir. Depolama alanınıza sığması gereken yalnızca medya da değildir. Sitenizi çalışır durumda tutmak için CMS, JavaScript, CSS ve veritabanlarınızdan temalarınız olabilir.

WebP Görüntülerini Oluşturabileceğiniz ve Dönüştürebileceğiniz Yer

WebP görüntülerini web sitenizde kullanmak için, WebP’yi destekleyen Wordpress benzeri bir CMS’ye ihtiyacınız vardır. Ardından, dosyaları WebP olarak kaydetmenize izin veren bir grafik yazılımında yeni görüntüler. Oluşturabilir veya bilgisayarınızda veya CMS’nizde mevcut görüntülerinizi dönüştürebilirsiniz.

Grafik Yazılımıyla WebP Görüntüleri Oluşturun

Photoshop, Google Fotoğraflar, Blender ve diğerleri dahil olmak üzere birçok. Farklı grafik programıyla yerel olarak WebP dosyaları oluşturabilirsiniz. Google, Photoshop’un önceki sürümleri için de WebP’yi destekleyen ücretsiz bir eklentiye sahiptir.
 
Bitmiş bir görüntüyü WebP’yi destekleyen bir grafik programında kaydederken, “web için kaydetmeyi” seçtiğinizde WebP açılan seçeneklerden biri olacaktır.

Google’ın Yazılımını Kullanarak Görüntüleri WebP’ye Dönüştürün

Teknik olarak biraz bilgiliyseniz, Google’ın WebP önceden derlenmiş. cwebp dönüştürme aracını indirebilir ve resimleri bilgisayarınızda WebP’ye dönüştürmek için kullanabilirsiniz. WebP dosyalarını kodlamak ve kodunu çözmek için Google’ın libwebp API’sini de yükleyebilirsiniz. Her iki site de görüntüleri bu araçlarla sıkıştırmak için ayrıntılı talimatlar içerir.

Web Sitelerinizi Optimize Etmek İçin Başka Neler Yapabilirsiniz?

Görüntü optimizasyonu, web sitenizin performansını optimize etmenin yollarından yalnızca biridir. Geç yüklenen resimler, iyileştirilmiş yazı tipi yükleme ve önceden yüklenen bağlantıların tümü web sitenizin performansını hızlandırabilir
 
Mobil cihazlarda ve diğer cihazlarda iyi çalışan duyarlı bir web sitesi oluşturun. Özellikle mobil tarayıcıların daha düşük bağlantı hızlarında çalışması daha olası olduğundan. Resimlerinizin mobil cihazlara iyi yüklenecek şekilde boyutlandırıldığından emin olun. Web siteniz için yalnızca hızlı değil, aynı zamanda güvenilir bir barındırma seçin.
 
WebP, web sitesi oluşturma uzmanlığınıza ekleyebileceğiniz araçlardan yalnızca biridir. Web için derleme, nihayetinde mükemmel bir kullanıcı deneyimi oluşturmakla ilgilidir. Bunu, sitenizi kullanıcıların aklına bile gelmeyecek kadar hızlı ve zahmetsizce yüklenecek şekilde optimize ederek yapabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

Webp Görüntüleri Wordpress'e Nasıl Yüklenir?

WordPress varsayılan olarak Webp biçimini destekler. Resimlerinizi yazılarınıza ve sayfalarınıza yerleştirmek için basitçe sürükleyip bırakabilir. Veya Webp dosyalarınızı wordpress medya kitaplığınıza manuel olarak yükleyebilirsiniz.

Webp Dosyasını Çevrimiçi Olarak Nasıl Açabilirim?

WebP görüntülerinizi web tarayıcınızın içinde açabilirsiniz. Bunu yapmak için, webP resminizi tarayıcınıza sürükleyebilir veya sağ tıklayıp tarayıcıyla (örn. Chrome) açabilirsiniz. WebP görüntülerini açmak ve düzenlemek için kullanılabilen çevrimiçi düzenleme araçları vardır.

Sitemde BinlerceResim varsa, Bunları Nasıl Güvenli Bir Şekilde WebP'ye Dönüştürebilirim?

Bu dosyaları bir klasörde WebP’ye dönüştürmek için Google tarafından verilen araçlardan. Birini veya bir eklentiyi kullanmanız ve ardından yeni URL’leri kullanmanız gerekecektir. Unutmayın, yeni dosyalarınızı dönüştürür ve gösterirseniz, SEO sinyallerini kullanıcılara düzgün bir şekilde aktarmak için 301 yönlendirmesi kullanmanız gerekir. Aksi takdirde resimleriniz Google sıralamasında düşebilir.

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu