SEO Uzmanı
Bir web projesinin, hedeflenen anahtar kelimeler özelinde arama motorlarında üst sıralarda konumlanmasını sağlayan kişiye, SEO uzmanı denir. Kullanmış olduğu araçlar, geliştirdiği teknikler, yaptığı analizler ve sektör araştırmaları sonucunda projeye dair çalışma programı belirleyen bu kişiler, Google gibi platformlara sitenizi çok daha uygun hale getirirler.
SEO uzmanı, arama motorlarının teknik ve içerik anlamında ne istediklerinin bilincinde olarak web projeniz özelinde uygulamalar gerçekleştirirler. En temelde ise mükemmel bir kullanıcı deneyimi sunmanız için çaba gösterirler. Dijital dünyada marka bilinirliğinin arttırılmasını, potansiyel trafikten önemli bir pasta payının alınması ve yapılan herhangi bir aramada kullanıcının tam olarak istediğinin sunulması gibi birçok görev, SEO uzmanı tarafından üstlenilir.
SEO Uzmanı Nedir?
SEO uzmanı, web projelerinin sektörde daha otoriter ve arama motorları nezdinde güvenilir bir imaja sahip olmalarını sağlayan kişidir. Sunduğu hizmetlerin içinde yazılımsal olarak arka planı düzenleyici unsurlar bulunur. Aynı zamanda web sitenizin ön görünümünü de içerik veya diğer unsurlarla birlikte de arama motorlarına çok daha uyumlu bir hale getirir. Tarama sorunlarını gidererek, sitenizi ziyaret eden arama motorlarının robotlarına iyi bir imaj çizmenizi sağlar.
SEO uzmanı, hangi sektörde, kategoride ve konuda; nasıl bir anahtar kelime çalışması yapılacağını bilen kişidir. Böylelikle sitenizin kısa sürede, sıralamalarda daha fazla gelişim kat etmesini sağlar. Rakipleri iyi bir şekilde analiz ederek, rekabet içerisinde olduğunuz alanda nasıl daha fazla fark yaratabileceğinizi belirler. Sunmuş olduğu özgün çalışmalar ve inşa ettiği teknik SEO detaylarıyla, web projelerinizin alanında örnek alınacak hale gelmesini sağlar.
SEO Uzmanı Ne İş Yapar? Sorumlulukları Nelerdir?
SEO uzmanı, temel olarak web sitelerinin hedef kitlelerine ulaşmaları adına belirli anahtar kelimelerle çalışma yapan kişidir. Elbette ki bu tanım, SEO uzmanlarının en yalın haliyle sahip oldukları sorumluluklardır. Genel hatlarıyla yaptıkları iş ve web projeleri özelinde yükümlülüklerini başlıklar halinde detaylandırabiliriz.
İlk Analiz
SEO uzmanının, devralmış olduğu projeyle ilk olarak tanıştığı andır. Teknik ve içerik analizleriyle site genelinde, hedeflenen anahtar kelimelere ulaşmak adına eksikliklerin neler olduğunu tespit eder. İlk analiz çerçevesinde gerek teknik gerekse içerik anlamında dikkat edilen unsurlar aşağıdakiler gibidir:
- Sitenin mobil uyumluluk durumu
- Kırık bağlantılar, hatalı yönlendirmeler
- Meta açıklamalarının durumu
- Site genelindeki link yapısının SEO uyumluluğu
- Açılış hızı ve performans testi
- İçeriklerin anahtar kelime ve SEO şartlarına uygunluğu
- Eksik olan içerikler ve blog bölümü
Sorumluluklarını üstlendiği bir web projesini tanımak amacıyla yukarıda belirtmiş olduğumuz analizleri ve diğer birçok teknik değerlendirmeyi gerçekleştiren SEO uzmanı, aldığı sonuçlar doğrultusunda bir iş planı oluşturur. Böylelikle ne kadar bir süre içerisinde, hangi aşamalardan sonra ve ne tür hedeflere ulaşmayı amaçladığını ortaya koyar.
Rakip Analizi
SEO çalışmaları her sektörde ya da kategoride aynı şekilde ilerlemez. Bunun en temel nedenlerinden biri ise Google arama sonuçlarında sektörler arası rekabet bileşenlerin değişiyor olmasıdır. Rakip analizi yapılarak, web projesinin öncelikle hangi siteleri örnek alması gerektiği belirlenir. Daha sonrasında rakiplerin SEO anlamındaki çalışmaları ve teknikleri tespit edilir. Hemen ardından alınan sonuçların da üstüne eklemeler yapılarak, rekabet içerisinde bulunan sektöre dair farklılık sağlayan ve üstünlük kurulmasına imkan tanıyacak çalışmalar, iş planına eklenir.
İçerik Stratejisi
SEO’nun en önemli unsurları arasında, içerik detayı yer alır. En nihayetinde web projelerinin en temel amacı, arama yapan kullanıcılarının araştırdıkları veya fikir edinmek istedikleri herhangi bir konuda aradıklarını sunabilmektir. Haliyle SEO uyumlu içerik de tam olarak bu önemli detay çerçevesinde geliştirilir.
SEO uzmanı, web projesinde; ana sayfa, kategoriler, ürünler, blog, iletişim sayfası, hakkımızda ve daha birçok sayfadaki içeriklerin arama motorlarına uygun bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olur. Aynı zamanda içeriklerin direkt olarak ziyaretçilere istediğini vermesini sağlayacak şekilde planlanmasına katkıda bulunur.
Backlink Çalışmaları
Backlink, en basit anlatımla web projesinin, daha otoriter bir web sitesinden referans almasıdır. Tanıtım yazıları, içerikler, footer ve menü linklemeleri gibi daha birçok türde backlinkten bahsetmek mümkündür. Web projeniz ise kendisinden daha otoriter, aynı zamanda daha önce herhangi spam niteliği taşıyan duruma karışmamış web projelerinden belirtmiş olduğumuz şekillerde backlink alarak, sıralamalarda bir miktar daha öncelik kazanır.
Bunun nedeni ise Google gibi arama motorlarının sitenize tam anlamıyla güvenebilmesi için yaptığınız çalışmalarla birlikte referanslara ihtiyaç duymasıdır. Otoriter web projeleri tarafından backlink almanız, arama motorlarının güvendiği ve kullanıcı deneyimi konusunda olumlu baktığı sitelerin sizin projenize bir nevi kefil olmaları durumunu ortaya çıkarır. Haliyle sıralamalardaki yükselme ve genel otorite artış hızınız da yukarıya doğru ivmelenecektir. SEO uzmanı ise projeniz için en doğru backlink kaynaklarını bulur ve gerekli çalışmaları yürütür.
Anahtar Kelime Tespiti
Her site ve sektör için kullanılması gereken anahtar kelimeler farklıdır. SEO uzmanı ise web projelerinizin rekabet ettikleri alana göre içermeleri gereken anahtar kelimelerin tespitini yapar. Elde ettiği sonuçları ise içerik oluşumu, menüler, kategoriler ve daha birçok alanda kullanır. Doğru anahtar kelime tespiti için birçok SEO aracı etkin bir şekilde kullanılır.
SEO Analiz Araçlarıyla Bağlantı
Web projelerinizin takibi, analizi ve raporlarının elde edilmesi adına çeşitli SEO araçlarıyla bağlantılarının kurulması gerekir. Bu tür bağlantılar genel manada çeşitli kod yerleştirmeleriyle gerçekleşir. SEO uzmanı, analiz araçlarıyla kurulacak olan bağlantıyı en iyi sağlayacak olan kişidir. Sağladığı bu bağlantılar sayesinde projenizin gelişimini, sorunlarını, hedef kitlesini ve daha birçok detayını çok daha derinden analiz edebilir.
SEO Uzmanı Hangi Araçları Kullanır?
SEO çalışmalarının yeterli sonuçlar vermesi ve doğru bir stratejisi çerçevesinde ilerlemesi adına çeşitli araçlar kullanılır. Böylelikle yapılan çalışmaların ölçümlenebilir olmaları söz konusudur. Aynı zamanda projenin gelişmesi için oluşturulacak stratejilerin keskinleştirilmesi adına da çeşitli SEO araçlarının önemi büyüktür.
SEO uzmanı, yaptığı çalışmaları teknik verilere dayandırmak ve rasyonel bir yol haritası belirlemek adına çeşitli araçlardan yararlanır. Bu noktada öne çıkan SEO araçları ise aşağıdakiler gibidir:
- Google Search Console.
- Ahrefs.
- Google Analytics.
- Screaming Frog.
- Moz.
- Google Keyword Planner ve Trends.
- Keyword Tool.io.
- Rank Math ve Yoast SEO gibi eklentiler.
- Bing Webmaster Tools.
- Chrome Devtools.
- Pagespeed Insights ve GTMetrix.
- Ubersuggest.
- SEO Quake.
Belirtmiş olduğumuz tüm SEO analiz araçlarının farklı ya da birbirleriyle ortak birçok özellikleri vardır. Kullanılan bu yardımcı yazılımlar sayesinde web projeleri özelinde atılacak tüm adımlar sağlam temeller üzerine inşa edilebilir.
SEO Uzmanı Bilmesi Gereken Konular Nelerdir?
SEO çalışması gerçekleştirecek olan kişilerin bilmesi gereken konuları, çeşitli sorular çerçevesinde özetleyebiliriz. İşinde iyi ve yeterli olan bir SEO uzmanı, aşağıdaki suallere net ve anlaşılır yanıtlar vermelidir:
- Web sitem için hangi anahtar kelimeler kullanılmalı?
- txt, meta robots etiketleri, URL yapılandırmaları vb. teknik SEO detaylarında projemin durumu nedir?
- İçeriklerim sağlıklı mı? İçerik kalitelerinin ve hacimlerinin artırılması gerekiyor mu?
- Hangi web projelerinden backlink desteği almamız daha sağlıklı olur?
- Daha öncesinde herhangi bir spam saldırısı yapılmış mı? Eğer ilerleyen süreçte spam SEO saldırısı yapılırsa, ne yapmamız gerekiyor?
- Mobil kullanıcı deneyimim ne durumda?
- Site açılış hızının düzeyi nedir? Sitem geç açılıyorsa nasıl daha hızlı hale getirebiliriz?
- Ücretli ve ücretsiz olarak kullanmamız gereken SEO araçları hangileridir?
- En son arama motoru güncellemesi nedir? Bu konuda strateji veya tekniklerinizi güncellediniz mi?
Sorulan tüm bu sorular, bir SEO uzmanı tarafından net bir şekilde yanıtlanmalıdır. Aynı zamanda verilen cevapların da tatmin edici olması önemlidir.
SEO Uzmanı Nasıl Olunur?
SEO uzmanı olabilmek adına öncelikle web projeleri özelinde bireysel çalışmalar yapıp, deneme-yanılma yöntemiyle teknikler keşfetmek gerekir. Bununla birlikte çeşitli analiz araçlarını da kullanmayı öğrenmek önemlidir. Bununla birlikte piyasa genelinde Türkçe ya da yabancı dilde eğitimler almak da gerekliliklerden biridir.
Web yazılımlarına, teknik SEO’da ihtiyaç duyulduğu kadar hakim olmak şarttır. Arama motorlarının güncellemelerini takip etmek ve arama motorları tarafından kabul görmüş olan projeler geliştirmek, SEO uzmanlığının elde edilmesi adına önemlidir.
SEO Uzmanı ile Çalışmak İşletmenize Ne Katar?
İşletmenizin web trafiğinin artması, doğru hedef kitleye en kısa sürede ulaşması ve en önemlisi de kusursuz bir dijital imajının olması adına SEO uzmanıyla çalışmanız son derece önemlidir. Tüm bunların yanı sıra müşterilerinizin ödediğiniz ücretli reklamlar yerine, organik arama motoru sonuçlarından sizi ücretsiz bir şekilde bulmaları mümkün hale gelir. Özellikle uzun vadede SEO uzmanı ile çalışmanız, maddi ve dijital prestij gibi konularda büyük avantajlar elde etmenize imkan tanıyacaktır.
SEO Uzmanı Danışmanlık Fiyatları
SEO uzmanları tarafından sunulan danışmanlık hizmetlerinin fiyatları konusunda net bir tutardan bahsetmek mümkün değildir. Projenizin durumu, analizler, içerik ihtiyacı, mevcut hatalar, backlink çalışmaları ve çok daha fazlası, yapılacak olan çalışmanın toplam tutarını belirler.
SEO Uzmanı ile Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Web projelerinizin gelişimi adına SEO uzmanı ile çalışırken dikkat etmeniz gereken unsurlar aşağıdakiler gibidir:
- Süreç: SEO çalışmaları, kısa vadede çok nadir sonuç verirler. Genel manada orta ve uzun vadede sonuç almak söz konusudur. Tercih ettiğiniz uzmanın ise süreç özelinde nasıl bir periyot sunduğu önemlidir ve bu noktada mutlaka dürüst bir yaklaşımı olmalıdır.
- Referanslar: İyi bir SEO uzmanı, halihazırda birçok referansa sahiptir. Daha önce yaptığı çalışmalarda, izlediği stratejilerle nasıl sonuçlar aldığını gösterir.
- SEO Araçları: Teknik, veriye dayalı ve temeli sağlam SEO çalışmalarının tümü çeşitli araçlar çerçevesinde gerçekleştirilir. Bu nedenle tercih edeceğiniz uzmanın hangi araçları kullandığına dikkat etmeniz önemlidir.
- Raporlama: Yapılan SEO çalışmaları neticesinde belirli bir ücret ödemeniz söz konusu olacaktır ve harcadığınız tutarın karşılığını tespit etmek adına raporlamalar büyük önem taşır. İş birliği içerisinde olduğunuz SEO uzmanı, mutlaka belirli periyotlarda, anlaşılır ve kayda değer sunumlarla bilgilendirme yapmalıdır.
Genel hatlarıyla anlaşmak üzere olduğunuz bir uzmanın en azından yukarıda saymış olduğumuz unsurları karşılıyor olması önemlidir.
Sonuç